Hoe Linux Te Kiezen?

Inhoudsopgave:

Hoe Linux Te Kiezen?
Hoe Linux Te Kiezen?

Video: Hoe Linux Te Kiezen?

Video: Hoe Linux Te Kiezen?
Video: How to Choose a Linux Distribution 2024, Mei
Anonim

Er is geen universele distributie van het Linux-besturingssysteem. Elk van hen is "geslepen" voor een bepaald aantal taken. De keuze van een distributiekit wordt bepaald door de behoeften van de gebruiker, evenals de mogelijkheden en parameters van zijn computer.

Hoe Linux te kiezen?
Hoe Linux te kiezen?

instructies:

Stap 1

Als je nog nooit met Linux te maken hebt gehad, kies dan voor Ubuntu. Deze distributie neemt relatief weinig ruimte in beslag, is goed compatibel met hardware en, belangrijker nog, is gemakkelijk te leren. Zelfs iemand die verre van technologie is, kan leren werken met deze versie van Linux, soms in slechts een week. Indien gewenst kunt u deze rechtstreeks vanuit Windows installeren.

Stap 2

De Mandriva-distributie is niet veel moeilijker te beheersen. Maar in de Linux-gemeenschap wordt hij vaak terecht bekritiseerd. Het is opgevallen dat Mandriva-gebruikers terughoudend zijn om de basisprincipes van het gebruik van de console te leren, en verschillende instellingen te maken - situaties waarin handmatige interventie in het systeem vereist is, doen zich nauwelijks voor. Voor iemand die Linux gaat gebruiken in plaats van te studeren, kan dit echter een pluspunt zijn.

Stap 3

Er zijn gebruikers voor wie de software niet alleen gratis is, maar ook vrijheid. De Fedora-distributie is voor hen bedoeld. Er zitten maar heel weinig closed source componenten in. Houd er echter rekening mee dat het voornamelijk is ontworpen voor Amerikaanse gebruikers en dat er geen software is voor het decoderen van door een octrooi beschermde media-indelingen (in de VS is software niet alleen onderhevig aan auteursrechten, zoals in Rusland en Europa, maar ook aan octrooien). Zelfs een MP3-bestand kan niet worden beluisterd zonder een extra programma te downloaden.

Stap 4

Voor degenen die na het installeren van Linux onmiddellijk alle benodigde applicaties willen hebben zonder extra pakketten te downloaden, is Debian geschikt. Het beslaat meerdere dvd's en bevat een reeks programma's voor alle gelegenheden. Kies alleen voor deze distributie als je niet alleen onbeperkt toegang hebt tot internet, maar ook snel bent, en er voldoende ruimte op je harde schijf is.

Stap 5

Alle Linux-distributies worden geleverd als een set gecompileerde bestanden. Maar een van hen, Gentoo genaamd, is speciaal. Het is tijdens de installatie opgebouwd uit broncodes. Stop met uw keuze als u een ervaren gebruiker bent die niet bang is om te experimenteren.

Stap 6

Het is goed om de PuppyRus-distributie op een netbook of andere machine met beperkte verwerkingskracht en kleine opslagapparaten te bewaren. Zelfs via GPRS, als het onbeperkt is, kun je het in slechts een halve dag downloaden (maar een aantal applicaties zal hoogstwaarschijnlijk afzonderlijk moeten worden gedownload en geïnstalleerd). De JWM grafische shell laadt zeer snel, zelfs op langzame processors.

Stap 7

Van een in onbruik geraakte, energiezuinige computer met een Pentium 1- of zelfs 486-processor kun je een router maken waarop de Freesco-distributie draait. Er past slechts één diskette in en u kunt uw router configureren via een intuïtieve interface. Freesco werkt stabiel wanneer er meerdere netwerkkaarten in de computer zitten. Ondanks dat het onderhoud van routers het enige officiële doel is, gebruiken liefhebbers het in de praktijk om laptops die begin jaren negentig zijn uitgebracht, met internet te verbinden.

Aanbevolen: