Hoe Een Linux-distributie Te Kiezen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Linux-distributie Te Kiezen
Hoe Een Linux-distributie Te Kiezen

Video: Hoe Een Linux-distributie Te Kiezen

Video: Hoe Een Linux-distributie Te Kiezen
Video: Linux-handleiding voor beginners 2024, Mei
Anonim

Het Linux-besturingssysteem wordt elk jaar populairder. De onbetwiste voordelen zijn onder meer een hoge operationele betrouwbaarheid en het ontbreken van licenties. De gebruiker heeft besloten om met Linux te gaan werken en staat voor een moeilijke keuze - welke distributie te gebruiken?

Hoe een Linux-distributie te kiezen
Hoe een Linux-distributie te kiezen

instructies:

Stap 1

In tegenstelling tot het Windows-besturingssysteem, dat zeer weinig variaties kent, biedt Linux een breed scala aan distributies. Ze verschillen ongeveer op dezelfde manier als personenauto's van dezelfde klasse van elkaar verschillen. In Linux kan de gebruiker verschillende distributies proberen en degene kiezen die hij leuk vindt.

Stap 2

De lijst met distributies is erg lang, de meest populaire zijn: Debian, Ubuntu, Red Hat, OpenSUSE, Gentoo, ALTLinux, ASPLinux, Mandriva. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, terwijl voor een beginnende Linux-gebruiker systeemvriendelijkheid voorop staat. Het besturingssysteem moet gemakkelijk en snel op de computer kunnen worden geïnstalleerd, alle hardware moeten "zien" en beginnen te werken zonder extra instellingen.

Stap 3

Een van de meest beginnersvriendelijke distributies is Ubuntu. Deze Linux-variant wordt ondersteund door een grote gebruikersgemeenschap en is eenvoudig te installeren en heeft geen lastige newbie-ervaring. In het bijzonder detecteert het besturingssysteem correct schijven, inclusief die met het NTFS-bestandssysteem. Dit betekent dat je toegang hebt tot alle bestanden waarmee je in Windows XP en Windows 7 hebt gewerkt. Voor de eerste kennismaking met Linux is Ubuntu aan te raden.

Stap 4

Lees bij het kiezen van een Linux-distributie zorgvuldig de beschrijving en bekijk de schermafbeeldingen. Let op welke desktops aanwezig zijn in de distributie. De desktop is een grafische schil die het uiterlijk van het besturingssysteem, de menu's en een deel van de gebruikte programma's bepaalt. Voor Linux zijn de belangrijkste grafische shells Gnome en KDE. Windows-gebruikers zullen meer vertrouwd zijn met het KDE-bureaublad. In vergelijking met Gnome heeft het meer aanpassingsopties.

Stap 5

Sinds versie 11.10 heeft de eerder genoemde Ubuntu-distributie een nieuwe Unity grafische shell in plaats van Gnome. Ondanks veel interessante oplossingen, is het heel eigenaardig en zal niet iedereen het leuk vinden. De KDE-desktopversie van Ubuntu heet Kubuntu. Een van de geweldige dingen van Ubuntu en Kubuntu is dat je deze besturingssystemen kunt uitproberen door ze rechtstreeks vanaf de installatieschijf uit te voeren. De distributies zelf zijn gratis te downloaden:

Stap 6

Het onbetwiste voordeel van Linux is dat dit systeem open source is en kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. De Gentoo-distributie heeft de maximale aanpassingsmogelijkheden. Het belangrijkste kenmerk is dat de gebruiker zijn eigen distributie bouwt, geoptimaliseerd voor specifieke apparatuur. Dit zorgt voor een prestatieverbetering, daarom kan Gentoo met recht de snelste Linux-distributie worden genoemd. Maar voor een beginner is het moeilijk onder de knie te krijgen, dus het is beter om te zoeken naar andere opties om kennis te maken met Linux.

Stap 7

OpenSUSE is een zeer goede Linux-distributie. Dit besturingssysteem is ontwikkeld in Duitsland en onderscheidt zich daarom door echte Duitse kwaliteit, hoge betrouwbaarheid van het werk. Heeft een groot aantal fans over de hele wereld. De Debian-distributie is niet minder populair. De releases worden vrij zelden uitgebracht, maar ze zijn zeer stabiel.

Stap 8

Er zijn ook Russische Linux-distributies - bijvoorbeeld ASPLinux en ALTLinux. Na de juiste configuratie werken ze vrij normaal, het installatieproces lijkt veel op een loterij - voor iemand is alles geïnstalleerd en werkt het perfect, iemand moet na de installatie "toveren" om een normale systeemwerking te bereiken. Daarom is het nog steeds beter om te kiezen voor distributies die over de hele wereld worden gebruikt.

Aanbevolen: