Hoe Linux Op Een Laptop Te Zetten

Inhoudsopgave:

Hoe Linux Op Een Laptop Te Zetten
Hoe Linux Op Een Laptop Te Zetten
Anonim

Het Linux-besturingssysteem trekt gebruikers aan met zijn betrouwbaarheid en de mogelijkheid om gratis software te gebruiken. Maar de meeste laptops worden geleverd met Windows vooraf geïnstalleerd, dus veel gebruikers moeten Linux zelf installeren.

Hoe Linux op een laptop te zetten
Hoe Linux op een laptop te zetten

instructies:

Stap 1

Als u het besturingssysteem Windows op een laptop onder Linux wilt houden, moet u een aparte schijfpartitie toewijzen met een volume van 20 gigabyte of meer. Als zo'n partitie niet bestaat, moet deze worden gemaakt met de juiste programma's, bijvoorbeeld Acronis Disk Director. Laten we zeggen dat je een 250 gigabyte C-schijf hebt. Verdeel het in stations C (200 gigabyte) en D (50 gigabyte). Dan - aandacht!!! - verwijder station D en krijg niet-toegewezen schijfruimte. Als de installatie op een lege schijf staat en u alleen met Linux wilt werken, hoeft u de hierboven beschreven manipulaties niet uit te voeren.

Stap 2

We beginnen met het installeren van Linux. Om niet vanaf de harde schijf, maar vanaf het dvd-station op te starten, moet u tijdens het opstarten op F12 drukken - er verschijnt een menu voor het selecteren van het initiële opstartapparaat. Misschien wordt op uw laptop het menu opgeroepen door een andere toets - lees aandachtig de inscripties die verschijnen op het moment dat het systeem start.

Stap 3

Als het menu faalt, moet de keuze van het opstartapparaat via het BIOS worden gedaan. Meestal wordt het BIOS ingevoerd bij het opstarten van het systeem door op de Del- of F2-toets te drukken, andere toetsen kunnen ook worden gebruikt. Zoek in het BIOS het tabblad BOOT en kies vanaf daar om vanaf cd op te starten. Als er geen dergelijk tabblad is, zoek dan naar de regels "First boot", "Second boot", ernaast moeten er regels zijn voor het selecteren van opstartapparaten. Selecteer in de regel "Eerste opstart" het opstarten vanaf cd en sla vervolgens de wijzigingen op - het tabblad "Opslaan en setup afsluiten".

Stap 4

Als alles correct is gedaan, begint de Linux-installatie vanaf de cd. Tijdens de installatiefase wordt u gevraagd een taal en tijdzone te selecteren en de beheerdersaanmelding en het wachtwoord in te voeren. Wanneer u wordt gevraagd waar u Linux wilt installeren, selecteert u de niet-toegewezen niet-toegewezen installatie. Alle benodigde partities van het bestandssysteem worden automatisch aangemaakt. Vervolgens kun je, nadat je ervaring hebt opgedaan, partities handmatig instellen - hierdoor kun je Linux op de voor jou meest geschikte manier configureren.

Stap 5

Tijdens het selecteren van programma's wordt u een lijst aangeboden met applicaties die beschikbaar zijn voor installatie. U kunt ze meteen installeren of later doen. U moet zich ervan bewust zijn dat u in Linux in verschillende grafische shells kunt werken. Het uiterlijk van het bureaublad, vensters, enz. hangt ervan af. De twee meest voorkomende shells zijn KDE en Gnome. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus installeer beide. Je kunt ertussen schakelen en degene kiezen die je het leukst vindt.

Stap 6

In de laatste fase van de installatie wordt u gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord te selecteren en een bootloader te definiëren, meestal Grub. Wanneer het systeem opstart, verschijnt het bootloader-menu met twee regels - Linux (wordt standaard opgestart) en Overig - dat wil zeggen, een ander besturingssysteem. Je schakelt eenvoudig tussen Linux en Windows. Staat de installatie op een schone laptop, dan start Linux direct op.

Stap 7

Nadat de installatie is voltooid, wordt u gevraagd uw computer opnieuw op te starten. Start opnieuw op, het bootloader-menu verschijnt, Linux begint binnen een paar seconden te laden. Er verschijnt een inlogvenster waarin u de gebruikersnaam en het wachtwoord van de gebruiker (niet de beheerder!) moet invoeren. In hetzelfde stadium kunt u een grafische shell selecteren. Nadat u het hebt gedownload, ziet u het bureaublad van de door u gekozen Linux-distributie.

Stap 8

Het is vermeldenswaard dat werken in Linux voor een gebruiker die gewend is aan Windows in eerste instantie een negatieve indruk kan achterlaten. Alles zal heel ongebruikelijk en ingewikkeld lijken, in een niet-geconfigureerd systeem zijn verschillende "glitches" mogelijk. Zo zijn NTFS-partities (Windows-bestandssysteem) mogelijk niet zichtbaar, kunnen er problemen zijn met geluid, videokaart, modem. De procedure voor het installeren van programma's is zeer ongebruikelijk. Maar hoe meer je met Linux werkt, hoe leuker je het vindt, en op een dag zal de tijd komen dat je alleen overschakelt naar Windows als dat nodig is en met grote tegenzin.

Aanbevolen: