Wat Is Een Trojaans Paard?

Wat Is Een Trojaans Paard?
Wat Is Een Trojaans Paard?

Video: Wat Is Een Trojaans Paard?

Video: Wat Is Een Trojaans Paard?
Video: Wat is een Trojaans paard 2024, April
Anonim

Een trojan is een soort kwaadaardige software. De trojan vermomt zich op alle mogelijke manieren als nuttige programma's, misleidt de gebruiker en voert kwaadaardige acties uit, bijvoorbeeld door persoonlijke informatie te stelen of de controle over de computer te onderscheppen.

Wat is een Trojaans paard?
Wat is een Trojaans paard?

De term "Trojaans" komt van de term "Trojaans paard" - een oude Griekse militaire tactiek die bestond uit onzichtbare penetratie in de achterkant van de vijand. In tegenstelling tot virussen infecteren Trojaanse paarden meestal geen programmabestanden, maar worden ze gebruikt om persoonlijke gegevens te stelen en netwerkaanvallen te organiseren. Er zijn verschillende soorten Trojaanse paarden, die elk een specifieke taak uitvoeren.

Een keylogger is een eenvoudig Trojaans paard dat toetsaanslagen of muisbewegingen controleert. Alle op deze manier verzamelde informatie wordt vervolgens naar de aanvallers gestuurd. Met behulp van keyloggers kunt u de volgorde van gebruikersacties volgen en bijvoorbeeld wachtwoorden stelen. Ter bescherming tegen keyloggers bieden sommige sites het gebruik van virtuele toetsenborden aan, maar in sommige gevallen voorkomt deze aanpak diefstal niet.

Een andere manier om Trojaanse paarden te gebruiken, is door de bescherming van het systeem te hacken en vervolgens de controle over de computer te onderscheppen. Computers die aan een dergelijke aanval worden blootgesteld, worden zombies genoemd; ze worden onderdeel van een gedistribueerd netwerk van computers, dat vervolgens wordt gebruikt om DDos-aanvallen te organiseren.

Om u te beschermen tegen Trojaanse paarden, zoals in het geval van andere virussen, is het noodzakelijk om moderne antivirussystemen te gebruiken. U kunt het binnendringen van dergelijke programma's ook voorkomen door elementaire veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: volg geen willekeurige links, lees geen bestanden die zijn bijgevoegd bij brieven van onbekende afzenders, enz.

Aanbevolen: