Wie Heeft De Computer Gemaakt?

Wie Heeft De Computer Gemaakt?
Wie Heeft De Computer Gemaakt?

Video: Wie Heeft De Computer Gemaakt?

Video: Wie Heeft De Computer Gemaakt?
Video: Внутри вашего компьютера — Беттина Бэйр 2024, April
Anonim

Ondanks het feit dat de verre voorloper van moderne computers - telraam (telraam) - meer dan 3000 duizend jaar geleden verscheen, vermoedelijk in Babylon, begon het computertijdperk minder dan 100 jaar geleden. Alvorens de vraag te beantwoorden wie de computer heeft gemaakt, moeten we de Duitser Wilhelm Schickard en de Fransman Blaise Pascal noemen.

Wie heeft de computer gemaakt?
Wie heeft de computer gemaakt?

Schikard creëerde in 1623 de eerste automatische rekenmachine en gaf deze de naam "Counting Hours". Dit apparaat trekt vakkundig zescijferige getallen af en voegt ze toe, en complexere bewerkingen werden uitgevoerd met behulp van een set Napier-sticks die op het lichaam van de machine waren geïnstalleerd. Helaas ging dit apparaat verloren bij een brand en een kopie ervan op basis van de overgebleven tekeningen werd pas in 1960 gebouwd, wat de efficiëntie aantoont.

Blaise Pascal vond in 1642 een mechanisme uit, een doos gevuld met veel tandwielen. "Pascalina", zoals de uitvinder deze machine noemde, wist hoe hij bewerkingen moest uitvoeren naast optellen en aftrekken, maar was niet erg handig om mee te werken. Dit apparaat wordt echter beschouwd als 's werelds eerste computermachine.

«считающие=
«считающие=
вычислительная=
вычислительная=

Aan de linkerkant is Shikkard's "Counting Clock", aan de rechterkant is de computer van Pascal.

De uitvinder van de eerste mechanische computer wordt beschouwd als de Duitser Konrad Zuse. Zijn geesteskind - een mechanische programmeerbare proefmachine Z1 - werd in 1938 gemaakt en in 1942 assembleerde hij ook de Z3, die alle eigenschappen van moderne computers heeft.

De eerste elektronische computer ABC werd in 1942 ontwikkeld aan de Universiteit van Iowa door de Amerikaan John Atanasov en zijn afgestudeerde student Clifford Berry, maar ze konden het niet monteren, vooral omdat Atanasov naar het leger ging. Dit werk inspireerde echter een andere Amerikaanse wetenschapper, John Mockley, die in 1946 de wereld kennis liet maken met ENIAC, officieel beschouwd als 's werelds eerste elektronische computer.

первый=
первый=

ENIAC is de eerste elektronische computer.

Het werk aan de creatie van de eerste elektronische computers werd parallel uitgevoerd in andere landen van de wereld. In Engeland werd de eerste computer ontwikkeld in 1949, in de USSR - in 1950.

De eerste computers waren gewoon enorm - ze namen een ruimte van meerdere kamers in beslag, wogen meer dan 20 ton, en een hele staf van ingenieurs was bezig met onderhoud en reparatie. Vergeleken met deze machines zagen personal computers er ongewoon compact uit, en ze verschenen in de jaren zeventig, toen mensen ze thuis begonnen te verzamelen om te pronken met vrienden. Deze apparaten hadden geen praktisch nut en verspreidden zich zeer langzaam.

De Altair 8800 wordt beschouwd als de voorouder van personal computers, die in 1975 verscheen en zowel in de vorm van een afgewerkt model als in de vorm van onderdelen voor montage werd gedistribueerd, en werd de eerste commercieel succesvolle pc. Het is gemaakt door de Amerikaanse ingenieur Henry Edward Roberts.

первый=
первый=

Altair 8800 is de eerste pc.

Het blijkt dat het antwoord op de vraag "Wie heeft de computer gemaakt?" dubbelzinnig. Pascal, Schikcard, Zuse, Atanasov, Berry, Mauchly, Roberts - ze waren allemaal sleutelfiguren in dit verhaal, en elk van hen verdient respect en dankbaarheid voor het feit dat we de mogelijkheid hebben om een computer te gebruiken - een modern wonder van technologie. Hoewel pc's tegenwoordig geen technologisch wonder meer zijn, zijn ze in bijna elk beschaafd gezin te vinden.

Aanbevolen: