Hoe Root-rechten Te Krijgen

Inhoudsopgave:

Hoe Root-rechten Te Krijgen
Hoe Root-rechten Te Krijgen

Video: Hoe Root-rechten Te Krijgen

Video: Hoe Root-rechten Te Krijgen
Video: Dizziness and Vertigo, Part I - Research on Aging 2024, Mei
Anonim

Superuser-rechten (root) in Linux zijn hetzelfde als beheerdersrechten in Windows - d.w.z. een gebruiker die het recht heeft om alle bewerkingen in het systeem zonder uitzondering uit te voeren. Soms vergeten gebruikers het root-wachtwoord en worden ze geconfronteerd met de vraag - hoe kunnen ze hun superuser-rechten terugkrijgen?

Hoe root-rechten te krijgen
Hoe root-rechten te krijgen

Noodzakelijk

computer, Live-CD van je Linux-distributie

instructies:

Stap 1

Als de root-gebruikerssessie is opgeslagen op de computer op een van de virtuele consoles, dan is het heel eenvoudig om het superuser-wachtwoord te herstellen. Om dit te doen, voert u in de console met een rootsessie de opdracht passwd in. Het passwd-hulpprogramma zal u om een nieuw wachtwoord vragen en dit herhalen. Vergeet je nieuwe wachtwoord niet

Als root uitvoeren is eigenlijk een grove schending van de beveiliging, dus deze methode kan alleen nuttig zijn voor roekeloze gebruikers.

Stap 2

Je kunt proberen het wachtwoord te herstellen via het GRUB-bootloader-menu. De bootloader-parameters moeten toegang hebben om de opstartparameters van de geselecteerde regel te bewerken.

Sommige Linux-distributies hebben een systeemherstelmodus. Selecteer in het bootloader-menu de herstelmodus en vervolgens de prompt om het superuser-wachtwoord te wijzigen in het herstelvenster. Als er geen herstelmodus is, doet u het volgende:

Markeer bij het opstarten van GRUB de regel met de Linux-versie waarvoor je het wachtwoord opnieuw moet instellen. Druk op de E-toets om de opstartparameters van de Linux-versie te bewerken. Markeer de kernelregel. Voeg "singl" (modus voor één gebruiker) toe aan het einde van de regel. Druk op de B-toets voor de volgende keer opstarten. Als het systeem om het root-wachtwoord begint te vragen, voeg dan init = / bin / bash toe aan het einde van de regel en druk opnieuw op de B-toets. U ziet een prompt voor root of een herstel menu waar u de regel met root moet selecteren.

Stap 3

U kunt het superuser-wachtwoord ook herstellen met behulp van de Live-CD:

Start op in Live-CD-modus (zonder het besturingssysteem op uw computer te installeren). Open een terminal. Typ de opdracht sudo fdisk -l om de locatie te achterhalen van het systeem waarnaar u het wachtwoord gaat herstellen. Koppel vervolgens de partitie die je nodig hebt met het commando sudo mount / dev / your_system_partition / media / mount_point. Ga nu vanuit root naar de aangekoppelde partitie met de opdracht sudo chroot / media / mountpoint. En voer het passwd-commando in, net als in de eerste stap.

Aanbevolen: