Hoe Een Chinees Toetsenbord Eruit Ziet

Inhoudsopgave:

Hoe Een Chinees Toetsenbord Eruit Ziet
Hoe Een Chinees Toetsenbord Eruit Ziet

Video: Hoe Een Chinees Toetsenbord Eruit Ziet

Video: Hoe Een Chinees Toetsenbord Eruit Ziet
Video: Zo maak je een (mechanisch) toetsenbord gemakkelijk schoon | Tips u0026 Tricks 2024, April
Anonim

Hoeveel hiërogliefen in de Chinese taal kunnen zelfs de inwoners van het Hemelse Rijk niet tellen. In tegenstelling tot veel landen in de wereld heeft China geen uniform alfabet. daarom spreekt elke provincie niet alleen zijn eigen dialect. maar gebruiken ook hun eigen hiërogliefen. Mee eens, het is moeilijk om met deze benadering een computertoetsenbord voor te stellen …

Hoe een Chinees toetsenbord eruitziet
Hoe een Chinees toetsenbord eruitziet

Gedurende vele jaren kon China gedrukt schrift niet implementeren, juist vanwege de overvloed aan hiërogliefen. Het idee van een compacte invoer van Chinese karakters ontbonden in samenstellende delen werd halverwege de vorige eeuw voorgesteld door de filoloog Lin Yutang uit China. Hiërogliefen in de taal verschillen in dezelfde lijnen, die grafemen worden genoemd. In totaal zijn er 250 van dergelijke grafemen in de Chinese taal, en dit suggereert al dat ze, hoewel met moeite, op een standaardtoetsenbord passen.

Om de toetsen op het toetsenbord te minimaliseren, werd besloten om ze niet met twee of drie functies uit te rusten, zoals bijvoorbeeld in het Russisch of Amerikaans, maar met acht, d.w.z. de klaviertoets bevat ongeveer acht grafemen.

Typen is catastrofaal moeilijk: de Chinezen gebruiken twee methoden om hiërogliefen te typen: fonetische invoer en grafische invoer.

Grafische invoer

Om volgens de tweede methode te typen, gebruiken de Chinezen een standaardtoetsenbord, waarbij grafemen worden gecombineerd zodat hiërogliefen worden verkregen, terwijl om de gewenste in te voeren, het soms nodig is om registers tot 7 keer te wisselen.

Toetsenborden worden echter steeds beter. Dus de Chinezen merkten op dat er 24 meest gebruikte hiërogliefen in de taal zijn. Dienovereenkomstig kan hun invoer worden uitgevoerd met slechts één druk op de knop. Door twee of drie keer op dezelfde knop te drukken, verschijnen de rest van de iets minder gebruikelijke hiërogliefen op het scherm.

Fonetische invoer

Wat betreft de fonetische invoermethode, deze verschilt in niet minder complexiteit van de vorige methode. Wanneer u een hiëroglief invoert, verschijnt niet het symbool ervan, maar een grafische analoog van transcriptie - uitspraak - het slimme systeem probeert de gebruiker de juiste hiëroglief te geven. Deze methode is vergelijkbaar met de bekende T9. Maar de Chinese taal bevat een groot aantal hiërogliefen die qua fonetische uitspraak vergelijkbaar zijn. Daarom moet je zelf op zoek naar het benodigde symbool.

Beide typen toetsenborden behouden de Shift-, Enter- en andere toetsen die Europeanen kennen, maar de functietoetsen op de bovenste rij (F1, F2, etc.) zijn afgeschaft ten gunste van het wisselen van registers en het invoeren van gestandaardiseerde grafemen.

Het digitale veld is multifunctioneel. Als er op het Europese "toetsenbord" alleen hulpopties zijn zoals Home, PgDn, dan hebben deze toetsen in het Chinees drie grafemen, een speciaal teken en één cijfer.

Aanbevolen: