Hoe De Processor Eruit Ziet

Inhoudsopgave:

Hoe De Processor Eruit Ziet
Hoe De Processor Eruit Ziet

Video: Hoe De Processor Eruit Ziet

Video: Hoe De Processor Eruit Ziet
Video: Установка процессора в разъем LGA1150 | Intel 2023, Maart
Anonim

De processor is het belangrijkste onderdeel van de computer en voedt alle andere kaarten in de behuizing. De chip kan gemakkelijk worden onderscheiden van andere componenten door zijn karakteristieke uiterlijke kenmerken. De processor heeft ook een aantal unieke kenmerken die van invloed zijn op de prestaties.

Hoe de processor eruit ziet
Hoe de processor eruit ziet

Uiterlijk processor

In computers is de processor geïnstalleerd onder een koellichaam waaraan een ventilator is bevestigd. In sommige gevallen gebruiken systemen waterkoeling in combinatie met een radiator die de processor zelf koelt en wordt aangesloten op een systeem van kleine leidingen. De elementen zelf zijn gevuld met koelvloeistof. Een waterkoelsysteem is veel duurder dan een conventioneel systeem.

Om de radiator te verwijderen, moet u de ventilator losschroeven of de leidingen die ernaartoe gaan losmaken. De radiator is meestal gemaakt van metalen platen. Om het koelsysteem van de processor te verwijderen, moet u de plastic of metalen bevestigingen losmaken die voorkomen dat het koellichaam valt. Tussen het koellichaam en de processor wordt thermische pasta aangebracht om de warmteoverdracht te regelen terwijl de computer draait. Als er te weinig pasta wordt aangebracht, zal de kern opwarmen, wat de levensduur en de werking van het hele systeem als geheel beïnvloedt.

De processor ziet eruit als een kleine rechthoekige of vierkante plaat, die zelf een oppervlakte heeft van enkele millimeters. De kern is ondergebracht in een vierkante behuizing van keramiek of kunststof. Op de bovenkant van de behuizing worden de identifier en het model van de chip, evenals de plaats van fabricage, aangegeven. De behuizing wordt bevestigd aan een gat (socket) op het moederbord. Deze slots hebben verschillende standaarden en hun afmetingen en kenmerken zijn rechtstreeks afhankelijk van zowel de moederbordfabrikant als de processorfabrikant.

De processor is een zeer kwetsbaar onderdeel van de computer, dus als u deze moet verwijderen, moet u uiterst voorzichtig te werk gaan.

Kenmerken

Van alle kenmerken van een processor worden het aantal kernen en de klokfrequentie het vaakst genoteerd. Deze twee statistieken zijn essentieel voor de meeste gebruikers en bepalen de globale prestatie van een systeem bij benadering. Hoe meer kernen in een processor, hoe meer threads en kernelbronnen worden toegewezen om een bepaalde taak uit te voeren. De klokfrequentie kenmerkt de duur van één rekenbewerking. Hoe hoger deze parameter, hoe minder tijd de processor nodig heeft om een gebruikersopdracht uit te voeren.

Kernels verschillen ook in architectuur, maar de meeste moderne stenen worden uitgebracht voor 64-bits systemen.

Naast de twee basiskenmerken worden de vermenigvuldigingsfactor, warmteafgifte en bedrijfstemperatuur onderscheiden. Moderne processors worden gekenmerkt door de aanwezigheid van aanvullende technologieën (bijvoorbeeld 3DNow of Hyper Threading).

Populair per onderwerp