Hoe Schakelschema's Te Lezen?

Inhoudsopgave:

Hoe Schakelschema's Te Lezen?
Hoe Schakelschema's Te Lezen?

Video: Hoe Schakelschema's Te Lezen?

Video: Hoe Schakelschema's Te Lezen?
Video: Hoe je het schakelschema van een nokkenschakelaar leert lezen 2024, Maart
Anonim

Het schematische diagram is een model van conventionele grafische en alfanumerieke aanduidingen en verbindingen tussen de elementen van het elektrische circuit. Verbindingen kunnen elektrisch, magnetisch en elektromagnetisch zijn. In de beginfase van het ontwerpen van een elektrisch apparaat wordt een schematisch diagram opgesteld. Daarin wordt de uitputtende samenstelling van elementen en verbindingen bepaald en wordt ook een idee gegeven van de principes van de werking van het product.

Hoe schakelschema's te lezen?
Hoe schakelschema's te lezen?

instructies:

Stap 1

Bepaal bij het bestuderen van het schematische diagram de polen van het elektrische circuit en stel de richting van de stroom in - van "plus" tot "min". Identificeer de componenten van het circuit: contacten, weerstanden, diodes, condensatoren en andere elementen in het circuit. Als het diagram meerdere circuits bevat, lees ze dan een voor een en bekijk ze allemaal achter elkaar.

Stap 2

Identificeer aan het begin van het lezen van het diagram alle voedingssystemen die in het circuit zijn opgenomen. Zoek een energiebron, relais, elektromagneten, indien aanwezig. Bepaal het type van alle bronnen, de gebruikte stroom (DC of AC), de fase of polariteit.

Stap 3

Bij het bestuderen van het circuit moet je een idee hebben van hoe elk element van het circuit afzonderlijk werkt, te beginnen met de eenvoudigste componenten. Een weerstand is een passief element van een elektrisch circuit en is in de regel bedoeld voor vermogensdissipatie, spanningsval. In diagrammen wordt het gebruikt om de functie van weerstand aan te geven en wordt het weergegeven als een rechthoek. De condensator, aan de andere kant, accumuleert elektrische energie van wisselstroom, het teken is twee parallelle lijnen.

Stap 4

Lees alle uitleg en opmerkingen in het diagram. Als er elektromotoren of andere elektrische ontvangers in het apparaat zitten, analyseer deze dan. Overweeg alle circuits van deze elementen van de ene pool van de voeding naar de andere. Let in deze circuits op de locatie van weerstanden, diodes, condensatoren en andere circuitcomponenten. Trek een conclusie over de praktische betekenis van elk element van het circuit en over de storing van het elektrische apparaat wanneer een deel van het circuit is geblokkeerd of ontbreekt.

Stap 5

Specificeer de locatie van de beveiligingsinrichtingen: overstroomrelais, zekeringen en automatische regelaars, evenals schakelelementen. Op het schematische diagram van een elektrisch apparaat kunnen inscripties worden aangegeven die de beschermingszones van elk van de elementen aangeven, deze vinden en vergelijken met andere circuitgegevens.

Aanbevolen: