Hoe Kolommen Te Vermenigvuldigen In Excel

Inhoudsopgave:

Hoe Kolommen Te Vermenigvuldigen In Excel
Hoe Kolommen Te Vermenigvuldigen In Excel

Video: Hoe Kolommen Te Vermenigvuldigen In Excel

Video: Hoe Kolommen Te Vermenigvuldigen In Excel
Video: vermenigvuldigen in Excel 2024, Mei
Anonim

In MS Excel kunnen kolommen op minimaal twee manieren worden vermenigvuldigd: met of zonder tussenproducten, als dergelijke producten niet nodig zijn. Gebruik hiervoor de standaardfuncties uit de wiskundige groep: "PRODUCT" en "SOMPRODUCT".

Hoe kolommen te vermenigvuldigen in Excel
Hoe kolommen te vermenigvuldigen in Excel

instructies:

Stap 1

Open een Excel-werkmap met de benodigde gegevens. Stel dat u een tabel hebt met twee gegevenskolommen: "volume" en "dichtheid". Hieruit moet u de totale massa van verschillende stoffen berekenen.

Stap 2

Plaats de cursor in de tabelcel waar het resultaat zal worden geschreven. In dit geval is dit de cel naast de kolom "totale massa". Klik op het pictogram Functie invoegen (fx) op de hoofdwerkbalk. Dit zal een venster openen voor het selecteren van de gewenste functie. Het kan ook worden opgeroepen door op het autosomteken Σ te drukken en "Andere functies …" te selecteren in het vervolgkeuzemenu.

Stap 3

Selecteer in het venster dat verschijnt de groep functies "wiskundig" en zoek daarin "SOMPRODUCT". Er verschijnt een venster waarin u de gegevensbereiken moet invoeren waarvoor u het resultaat wilt berekenen. Dit kan op verschillende manieren.

Stap 4

Selecteer gewoon het eerste vereiste bereik met de cursor en de aanduiding ervan verschijnt in het veld "Array 1". Ernaast wordt de numerieke reeks weergegeven die overeenkomt met het geselecteerde gegevensgebied. Hetzelfde kan worden gedaan door het vereiste gegevensbereik handmatig op te geven in het C2:C6-formaat.

Stap 5

Geef in het veld "Array 2" op de een of andere manier het volgende gegevensbereik op. U kunt voor deze functie 2 tot 30 arrays invoeren. Houd er rekening mee dat om deze functie te berekenen, het noodzakelijk is dat de numerieke reeksen met dezelfde bitdiepte in de tabel worden ingevoerd. Die. als gegevens in één bereik met honderdste precisie zijn opgegeven, moeten ze bij vermenigvuldiging met gehele getallen ook worden geschreven in een indeling met honderdste precisie, bijvoorbeeld 11, 00.

Stap 6

Op deze manier krijgt u de som van de paarsgewijze producten van twee gegevensreeksen zonder tussentijdse berekeningen. Als u hetzelfde resultaat wilt krijgen, maar met de aanduiding van elk paarsgewijs product, bijvoorbeeld om het percentage van de massafracties van stoffen verder te berekenen, gebruikt u de functie "PRODUCT".

Stap 7

Roep de opgegeven functie op een van de bovenstaande manieren aan. Ze zit ook in de wiskundegroep. Hier moet u de velden "Nummer 1", "Nummer 2", etc. invullen. Geef in het veld "Nummer 1" de eerste cel van het eerste vermenigvuldigde bereik op, in het volgende veld - de eerste cel van het tweede bereik, enzovoort. U kunt maximaal 30 argumenten opgeven. Klik OK.

Stap 8

Vul de cellen automatisch in. Om dit te doen, pakt u de rechterbenedenhoek van de cel met de formule met de cursor en, terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt, rekt u het selectiegebied uit tot de hoogte van de kolom. Het programma vermenigvuldigt automatisch elk volgend paar cellen. Voeg aan het einde van de resulterende rij, indien nodig, de autosom-functie in.

Aanbevolen: