Hoe Een Laptop Werkt

Inhoudsopgave:

Hoe Een Laptop Werkt
Hoe Een Laptop Werkt

Video: Hoe Een Laptop Werkt

Video: Hoe Een Laptop Werkt
Video: Hoe werkt één laptop? 2024, Mei
Anonim

Een laptop is een handige assistent en metgezel voor een modern persoon. Het is minder draagbaar dan een smartphone of tablet, maar je kunt er wel dezelfde besturingssystemen mee gebruiken als op desktopcomputers. Door het ontwerp en de lay-out van de laptopcomponenten pasten ze in een zeer beperkte ruimte.

Laptop moederbord
Laptop moederbord

instructies:

Stap 1

Het hart van de laptop is het moederbord. Het verschilt sterk van dat van een desktopcomputer, maar het bevat dezelfde componenten: een processor, een chipset, RAM, ROM met BIOS, een realtime klok met een batterij, enz. In de meeste gevallen bevindt de processor zich in een socket, zoals op het moederbord van een conventionele computer … Maar de ventilator erop is van een bijzonder ontwerp. Het blaast rond de radiator, die zich niet direct op de processor bevindt, maar op een afgedichte holle koperen buis gevuld met koelmiddel. Het andere uiteinde van deze buis is bevestigd aan een gepolijste plaat die door thermische pasta of thermische pad naar de processor wordt geperst. Takken van de buis leiden naar soortgelijke platen van andere afmetingen, tegen de chipset en videokaart gedrukt. Dit koelsysteem is erg plat, wat een laptop nodig heeft.

Stap 2

De videokaart is ook ongebruikelijk. Het staat niet loodrecht op het moederbord, maar er parallel aan. In plaats van slots worden connectoren gebruikt om het aan te sluiten. En de connector voor het aansluiten van een externe monitor zit niet op de videokaart, maar op het moederbord. De RAM-modules, waarvoor de afdekking is voorzien, verschillen ongeveer de helft van de lengte die in desktopcomputers wordt gebruikt. Ze worden SO-DIMM's genoemd. Soms bevindt een van deze modules zich onder het toetsenbord, die in dit geval eenvoudig kan worden verwijderd. In een netbook kan een deel van het geheugen op het moederbord worden gesoldeerd.

Stap 3

De harde schijf en het dvd-station bevinden zich op een verwijderbare drager. Ze zijn via adapters aangesloten op connectoren op het moederbord. Het ontwerp van deze assemblages is zo gekozen dat ze relatief weinig stroom verbruiken en gemakkelijk in een laptoptas passen. Hun voedingsspanning is ook klein gekozen. Als in desktopcomputers beide knooppunten worden gevoed door twee spanningen (5 en 12 V), dan in een laptop - slechts één (5 V). Solid-state schijven, soms niet-verwijderbare, worden ook gebruikt in netbooks. En als een oude harde schijf die niet in een laptop te koop is, defect is, kan de machine worden opgestart vanaf een USB-stick.

Stap 4

De batterij is via een heavy-duty connector op het moederbord aangesloten. De laadregelaar start en stopt automatisch met laden, schakelt de laptop van externe naar interne voeding en vice versa. Als in een desktopcomputer de ingebouwde voeding alle benodigde spanningen direct van het lichtnet genereert, dan vindt deze conversie bij een laptop in twee fasen plaats. Een externe voeding genereert één spanning, die, afhankelijk van het type computer, van 12 (bij netbooks) tot 19 V gaat. De rest van de benodigde spanningen wordt gegenereerd uit de spanning van de voeding of batterij door converters die zich op het moederbord. De power units hebben geen ventilatoren.

Stap 5

Het toetsenbord en het touchpad zijn met lintkabels op het moederbord aangesloten. Er zit geen controller in het toetsenbord, deze bevindt zich op het moederbord. Het touchpad heeft het net als een gewone muis. Het scherm is via de connector verbonden met een bundel dunne draden geplaatst in een gemetalliseerde stof, verbonden met de gemeenschappelijke draad van de laptop. Ingebouwde luidsprekers, evenals een strip met bedieningsknoppen en LED's, zijn verbonden met gewone draden, of ook met lussen. De extra miniatuurslots bevatten Bluetooth-, WiFi- en soms GPS- (GLONASS) -modules. Antennes zijn ermee verbonden via nog meer miniatuur coaxiale connectoren. Aan de zijkanten van het moederbord bevinden zich externe aansluitingen voor het aansluiten van externe apparaten, een volumeregeling, Bluetooth en WiFi-schakelaars.

Stap 6

De nodes van de laptop zijn vrij kwetsbaar door miniaturisatie. Het is voldoende om er één keer naar te kijken om te begrijpen waarom de laptop zorgvuldig moet worden behandeld. Maar wees niet boos als een van deze knooppunten faalt. Het wijzigen ervan, hoewel moeilijker dan op een desktopcomputer, is ook mogelijk.

Aanbevolen: