Hoe Een Thuisserver In Te Stellen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Thuisserver In Te Stellen
Hoe Een Thuisserver In Te Stellen

Video: Hoe Een Thuisserver In Te Stellen

Video: Hoe Een Thuisserver In Te Stellen
Video: Mappen delen in Windows 10 - How to (Consumentenbond) 2024, Mei
Anonim

De procedure voor het instellen van een thuisserver kan variëren, afhankelijk van het gebruiksdoel en het besturingssysteem dat u als uw belangrijkste softwareschil wilt installeren. Bij het configureren van een thuisserver moet u echter een bepaalde reeks stappen volgen.

Hoe een thuisserver in te stellen
Hoe een thuisserver in te stellen

Installatie van besturingssysteem (OS)

Plaats de installatieschijf met het systeem in de serverschijf en start de installatie van het besturingssysteem volgens de meegeleverde instructies. De meeste moderne besturingssystemen hebben geautomatiseerde installatieprogramma's met een grafische interface die intuïtief is en zelfs een beginner helpt om de juiste programma's te installeren.

Volg de instructies op het scherm om de gewenste systeemconfiguratie-opties in te stellen voor de doeleinden waarvoor u de server installeert. Probeer tijdens het installatieproces geen extra modules aan te sluiten, waarvan u de noodzaak niet ziet. Onnodige modules in elk besturingssysteem laden RAM en nemen extra schijfruimte in beslag, wat de prestaties van de machine negatief kan beïnvloeden. Als u problemen ondervindt bij het installeren van het systeem, kunt u de officiële documentatie van het geselecteerde softwareproduct raadplegen, die meestal beschikbaar is op de website van de ontwikkelaar.

Apache, PHP en MySQL installeren

Als u een server instelt en deze wilt gebruiken om uw eigen website of ander internetproject te draaien, moet u het Apache-pakket installeren. Voor het maken van een thuisserver kun je kant-en-klare softwareoplossingen gebruiken zoals XAMPP en Denwer (als je Windows hebt). Ga naar de officiële website van het gewenste pakket en selecteer de juiste versie om te downloaden. Download en voer het resulterende installatieprogramma uit en installeer de softwareoplossing. Activeer daarna de Apache-server via het XAMPP-configuratiescherm of de snelkoppeling Denwer Start.

Als je Linux als serversysteem gebruikt, kun je een kant-en-klaar LAMP-toepassingspakket installeren, dat ook een heleboel Apache, PHP en MySQL bevat. Om te installeren, voert u de opdracht sudo taskel install lamp-server in een terminal in. Als u een systeem met een grafische shell hebt geïnstalleerd, kunt u het vereiste installatiepakket downloaden van de officiële website van het project. Na het voltooien van de bewerking kunt u ook de Apache-server gaan gebruiken.

Serverbeheer op afstand

Om de server op afstand te beheren, kunt u ook extra applicaties op het systeem installeren, bijvoorbeeld Radmin of Team Viewer. Om een Linux-machine te beheren, kunt u de PuTTY-toepassing gebruiken, waarmee u zelfs via ssh verbinding met de console kunt maken.

Om een Windows-systeem te beheren, installeert u Radmin of Team Viewer zowel op de server als op de computer met behulp van het server- en clientinstallatieprogramma. Voer vervolgens het programma uit op elk van de computers en voer de benodigde IP- en gateway-gegevens in en autoriseer vervolgens de computers via de overeenkomstige menu-items van de toepassing.

Om met Linux te werken, installeert u het PuTTY-programma op een Windows-computer, voert u het programma uit en schrijft u in het gedeelte Sessie het IP-adres en de poort van de Linux-machine. Klik op Openen en wacht op de verbinding met de computer. Als de verbinding mislukt, installeer dan SSH op uw Linux-server met behulp van de opdracht sudo apt-get install ssh. Nadat de installatie van het pakket is voltooid, probeert u de verbinding opnieuw.

Aanbevolen: