Hoe Kies Je Een Goede Computermonitor?

Hoe Kies Je Een Goede Computermonitor?
Hoe Kies Je Een Goede Computermonitor?

Video: Hoe Kies Je Een Goede Computermonitor?

Video: Hoe Kies Je Een Goede Computermonitor?
Video: Hoe kies je een monitor? Koopadvies - PC Detective #10 2024, Mei
Anonim

Ondanks het wijdverbreide gebruik van laptops, netbooks, tablets, is een desktopcomputer nog steeds populair en zal een externe monitor niet overbodig zijn voor een laptop of netbook.

Hoe u een monitor voor uw computer kiest
Hoe u een monitor voor uw computer kiest

Laten we eens kijken waar de gemiddelde gebruiker op let bij het kiezen van een nieuwe monitor voor zijn computer? Dit is natuurlijk de maat (diagonaal), merk, prijs.

In de meeste winkels vind je een monitor met een diagonaal van 17 tot 34 inch. Als u met een grote hoeveelheid informatie werkt (vooral als deze in meerdere vensters of editors is geopend) of als u met grote diagrammen of tekeningen moet werken, moet u letten op grotere monitoren (vanaf 24 inch). Om dezelfde redenen hebben grote monitoren ook de voorkeur van gamers. Let naast de grootte van het scherm op de mogelijkheid om de kanteling van de monitor en de hoogte boven het tafeloppervlak aan te passen.

Handig advies: niet alleen de grootte van de diagonaal is belangrijk, maar ook de beeldverhouding van het scherm, de resolutie. Op een monitor met een lage resolutie zal het beeld lelijk, korrelig zijn. Als je afbeeldingen van hoge kwaliteit nodig hebt, kies dan monitoren die HD, FullHD of UltraHD ondersteunen (afhankelijk van de monitorgrootte).

Wat het merk en de prijs betreft, moet ik zeggen dat u bij het kopen van monitoren van bekende merken een bepaald bedrag voor het merk betaalt, maar vaak kan een dergelijke te hoge betaling worden gerechtvaardigd, omdat sommige fabrikanten een hogere betrouwbaarheid van monitoren hebben.

Andere belangrijke parameters:

- kijkhoeken (kies een monitor met zo groot mogelijke kijkhoeken als je bijvoorbeeld van plan bent films te kijken vanaf een computer in een groot bedrijf), - matrixtype (TN - goedkoop en snel, PVA en MVA - een relatief lage prijs, hoog contrast en tegelijkertijd goede snelheid, IPS (PLS) - meestal duur, maar hebben een hoogwaardige kleurweergave en contrast, zodat ze kan worden aanbevolen voor het werken met afbeeldingen en foto's), - contrast (hoe lager deze indicator, hoe slechter de zwarte kleur wordt weergegeven), - responstijd (hoe minder, hoe beter, deze parameter is vooral belangrijk voor gamers),

- poorten voor aansluiting (in goedkope of verouderde monitoren wordt een VGA-poort gebruikt om verbinding te maken met een computer. Moderner - DVI of HDMI), - in moderne monitoren vind je ook ingebouwde luidsprekers, USB-hubs, de mogelijkheid om er een nettop op te monteren (VESA) of de monitor aan de muur te hangen, enz.

Bedenk voordat u een monitor koopt waarvoor deze het vaakst zal worden gebruikt. Misschien werkt u of uw dierbaren op de computer met documenten, bewerkt u foto's, bewerkt u video's (ook professioneel, bijvoorbeeld als zelfstandige) of speelt u games? Of misschien is het internetten en chatten? Met de antwoorden op deze vragen kunt u het apparaat kiezen waarmee u uw taken op de meest eenvoudige en handige manier kunt oplossen.

Handig advies: vraag bij het kopen van een monitor om hem aan te zetten, kijk zelf of er dode pixels aanwezig zijn. Ze zijn duidelijk zichtbaar achter het scherm, gevuld met één kleur, dus vraag om een speciale test uit te voeren. De problematische pixels zullen vooral goed zichtbaar zijn in zwart-wit (je zult ze zien als contrasterende punten).

Aanbevolen: