Hoe U Een Monitor Voor Uw Computer Kiest

Inhoudsopgave:

Hoe U Een Monitor Voor Uw Computer Kiest
Hoe U Een Monitor Voor Uw Computer Kiest

Video: Hoe U Een Monitor Voor Uw Computer Kiest

Video: Hoe U Een Monitor Voor Uw Computer Kiest
Video: Hoe kies ik een monitor voor mijn thuiswerkplek? 2024, April
Anonim

Veel mensen onderschatten het belang van het kiezen van een monitor en focussen op de processor en grafische kaart. Een goede monitor bepaalt echter in de eerste plaats het comfort van werken op een computer. Bovendien veroudert het veel langzamer dan andere computercomponenten, dus het rechtvaardigt het geld dat erin wordt geïnvesteerd volledig.

Hoe u een monitor voor uw computer kiest
Hoe u een monitor voor uw computer kiest

Een monitor kiezen is niet zo moeilijk als het klinkt. Eerst moet u beslissen over het doel van de monitor, dat wil zeggen waarvoor deze voornamelijk zal worden gebruikt: video's bekijken, games spelen of werken met kantoortoepassingen.

Monitorgrootte:

De belangrijkste parameter van de monitor is de grootte van de diagonaal, gemeten in inches. Eén inch is 2,5 cm. Om met kantoortoepassingen te werken, is 17 - 19 inch voldoende, voor het bekijken van video's - minimaal 22 inch, en voor games is het wenselijk 24 - 27 inch.

Het is vermeldenswaard dat de grootte van de monitor voor video en games - hoe groter hoe beter. In dit geval wordt de keuze alleen beperkt door de grootte van de portemonnee en de plaats voor installatie. Voordat u een grote monitor koopt, moet u er daarom voor zorgen dat deze op uw bureau past.

Monitorformaat

Voor het kijken van films is het formaat van de monitor belangrijk. De meeste monitoren zijn al beschikbaar in het 16:9-formaat, maar het 16:10-formaat wordt nu relevant. Om films te kijken, moet je ook een monitor kiezen met een Full HD-resolutie - 1920 × 1080.

Reactietijd bewaken

Reactietijd is een zeer belangrijke parameter bij het kiezen van een gamingmonitor. Deze parameter wordt aangegeven in milliseconden: hoe kleiner, hoe beter. De responstijd geeft aan hoe lang het duurt voordat de pixels van kleur veranderen. Lange tijd blijft er een gekleurd spoor achter bewegende objecten. Moderne monitoren worden gekenmerkt door goede prestaties in deze parameter, maar voor snelle games moet je een monitor kiezen met een minimale responstijd.

Kijkhoek en contrast van de monitor

De kijkhoek is een andere belangrijke indicator die aangeeft bij welke afwijking van de hartlijn de juiste kleurweergave wordt verstoord. Deze indicator is vooral belangrijk wanneer meerdere mensen films kijken. Hoe groter deze hoeken horizontaal en verticaal, hoe comfortabeler het is om achter de computer te werken.

Contrast is een maat voor het aantal tinten - licht en donker - dat door een monitor wordt weergegeven. Hoge contrastverhoudingen zijn essentieel voor het werken met tekeningen of foto's.

Extra opties

Helderheid - deze parameter is niet erg belangrijk voor een thuismonitor, tenzij deze op een zeer heldere, zonovergoten plaats staat.

Let ook op de dekking van de monitor. Glanzende monitoren hebben een betere kleurweergave, maar lichtbronnen worden gereflecteerd als in een spiegel. Voor het werken met kantoorapplicaties en tekeningen is het daarom beter om een monitor met een matte afwerking te kiezen.

Het type matrix maakt eigenlijk niet uit en wordt vaak niet eens door de fabrikant aangegeven. De meeste monitoren worden verkocht met een TFT TN-matrix. Ze zijn niet duur, hebben een uitstekende responstijd en contrast, een goede kleurweergave. Deze monitoren zijn geweldig voor kantoorprogramma's, films kijken en games spelen.

Voor degenen die professioneel met kleur werken, bijvoorbeeld ontwerpers of fotografen, heb je een monitor nodig met een TFT IPS-matrix - ze hebben gemiddelde responstijden en contrast, maar een uitstekende kleurweergave, zo natuurlijk mogelijk. De prijs van dergelijke monitoren zal aanzienlijk hoger zijn dan bij een TFT TN-matrix.

Voordat u koopt, moet u ook beslissen over de aanwezigheid van extra componenten, zoals een webcam of tv-tuner. U moet er ook voor zorgen dat de monitor de nodige connectoren heeft voor aansluiting op een computer, bijvoorbeeld HDMI, als de videokaart dit formaat ondersteunt.

Aanbevolen: