Hoe Het Besturingssysteem Te Bepalen

Inhoudsopgave:

Hoe Het Besturingssysteem Te Bepalen
Hoe Het Besturingssysteem Te Bepalen

Video: Hoe Het Besturingssysteem Te Bepalen

Video: Badkamermuur tegelen met Roger 2022, December
Anonim

Het besturingssysteem heeft zijn eigen kenmerken. Hoewel een ervaren gebruiker slechts één blik op het bureaublad van de computer nodig heeft om de versie van het besturingssysteem te bepalen, kan dit voor een beginner moeilijk zijn.

Hoe het besturingssysteem te bepalen
Hoe het besturingssysteem te bepalen

instructies:

Stap 1

De lijst met bestaande besturingssystemen is vrij groot, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen is de computer geïnstalleerd met het besturingssysteem Windows XP, Windows 7 of een van de Linux-distributies. Macintosh-computers draaien op het Mac OS-besturingssysteem. Aangezien Macintosh-computers tien keer minder vaak voorkomen dan IBM-compatibele modellen, is het onwaarschijnlijk dat een gewone gebruiker ze tegenkomt.

Stap 2

Om het besturingssysteem te bepalen aan de hand van het uiterlijk, kijkt u op het bureaublad. Veel Windows XP-gebruikers veranderen het standaardthema niet, dus het is heel gemakkelijk om het besturingssysteem te identificeren. De "Start"-knop heeft de vorm van een rechthoek, op het bureaublad staat standaard een screensaver met de afbeelding van een groene weide en een blauwe lucht met wolken.

Stap 3

Als de "Start"-knop rond is, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met Windows Vista of Windows 7. Dat laatste is waarschijnlijker, aangezien de "zeven" veel populairder is dan Vista. Het is waar dat het "Aero"-thema, typisch voor Windows 7, ook op XP kan worden geïnstalleerd. Om de exacte versie van het besturingssysteem te bepalen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram "Deze computer" op het bureaublad en selecteert u "Eigenschappen" in het contextmenu. In het geopende venster ziet u informatie over de Windows-versie.

Stap 4

Alleen al de aanwezigheid van het pictogram Deze computer op het bureaublad geeft aan dat u met Windows te maken hebt. Linux-besturingssystemen hebben ook hun eigen kenmerken. Staat de taakbalk bijvoorbeeld niet onderaan het scherm, zoals in Windows, maar bovenaan, dan heb je zeker met Linux te maken. De snelstartbalk in Mac OS-stijl met programmapictogrammen onder aan het scherm boven de taakbalk zal ook getuigen van Linux.

Stap 5

Op Linux kan het ook worden aangegeven door een tandwielvormige Start-knop, een verticale rij grote vierkante knoppen aan de linkerkant van het scherm. Houd er rekening mee dat Linux veel meer opties heeft om het uiterlijk van de desktop aan te passen dan besturingssystemen van Microsoft. Elke niet-standaard desktop geeft hoogstwaarschijnlijk aan dat de computer Linux gebruikt.

Stap 6

Vrij volledige informatie over de Windows-versie kan worden bekeken via de opdrachtregel. Open: "Start" - "Alle programma's" - "Accessoires" - "Opdrachtprompt", typ de opdracht systeminfo en druk op Enter. Gebruik voor alle beschikbare informatie over Windows het programma Aida64 (Everest). Start het programma, zoek de regel "Besturingssysteem" in de linkerkolom, klik erop met de muis. Volledige informatie over de versie van het geïnstalleerde besturingssysteem verschijnt rechts in het venster.

Populair per onderwerp