Toen De Allereerste Computer Verscheen

Inhoudsopgave:

Toen De Allereerste Computer Verscheen
Toen De Allereerste Computer Verscheen

Video: Toen De Allereerste Computer Verscheen

Video: Andere tijden - Geschiedenis van de PC (2003) 2022, November
Anonim

Computers kunnen alles aan, van het afdrukken van tekst tot het lanceren van ruimteschepen. Ze zijn zo stevig verankerd in het menselijk leven dat zelfs kinderen de taal van een computer vaak sneller leren dan eenvoudige spraak. Maar de eerste computer was heel anders dan die van vandaag.

Eerste computer
Eerste computer

De kennismaking met de computer vond nog niet zo lang geleden plaats, maar aan zijn verschijning ging een lange scheppingsgeschiedenis vooraf.

Een beetje geschiedenis

De mechanische machine van Blaise Pascal en de rekenmachine van Wilhelm Leibniz worden beschouwd als de voorouders van de moderne personal computer. De term "computer" werd voor het eerst genoemd in de 18e eeuw. Toen werd deze term toegepast op elk mechanisch computerapparaat dat de eenvoudigste bewerkingen kon uitvoeren - optellen en aftrekken.

In de Oxford Dictionary werd het woord 'computer' geïnterpreteerd als 'rekenmachine'.

Later, in het begin van de 19e eeuw, werd een slimmere machine uitgevonden die zelfs eenvoudige vergelijkingen kon oplossen. Nog later konden ze de eerste analytische multifunctionele machine maken die met ponskaarten werkte. Gezien de grote aandacht van wetenschappers voor deze apparaten, vond hun modernisering in een versneld tempo plaats. In korte tijd waren ze uitgerust met elektrische relais en vacuümbuizen.

Een lange weg van de eerste computer naar de moderne computer

In 1946 werd de eerste computer aan de wereld gepresenteerd. Toegegeven, die machine was meerdere malen groter dan een moderne computer en verbruikte vrij veel elektriciteit. Het gewicht van de eerste computer was ongeveer 30 ton, alleen grote, vermogende bedrijven en ondernemingen mochten dergelijke computers gebruiken.

Begin jaren 60 konden fabrikanten dankzij de uitvinding van transistors de eerste PDP-8 minicomputer uitbrengen. De computer was uitgerust met een willekeurig toegankelijk geheugen voor het opslaan van informatie en leerde hoe informatie op magnetische schijven op te slaan. De leidende positie in de productie van computers in die tijd werd ingenomen door IBM, dat tot op de dag van vandaag de grootste computerfabrikant ter wereld is.

Een mijlpaal in de ontwikkeling van personal computers is de creatie door Bill Gates van de Basic-interpreter "Altair", die het mogelijk maakte om een ​​verscheidenheid aan programma's voor computers te creëren.

Sinds de oprichting van "Altair" begon de productie van computers enorm te worden. Veel fabrikanten van pc's en software voor hen begonnen te verschijnen.

Vanaf dat moment werd de nadruk vooral gelegd op het verbeteren van de kwaliteit en multifunctionaliteit van deze techniek, waardoor een persoon een multifunctioneel en compact "superapparaat" kon gebruiken - een moderne computer.

Populair per onderwerp