Hoe Antivirusprogramma's Werken

Hoe Antivirusprogramma's Werken
Hoe Antivirusprogramma's Werken

Video: Hoe Antivirusprogramma's Werken

Video: Hoe Antivirusprogramma's Werken
Video: Как работает антивирусное программное обеспечение и как от него избежать 2024, April
Anonim

Een computer zonder antivirusbescherming loopt het risico te worden geïnfecteerd met malware. De eigenaardigheden van moderne virussen zijn zodanig dat de gebruiker niet meteen merkt dat zijn computer geïnfecteerd is. Vaak denken we pas aan het installeren van bescherming als we een virusaanval hebben ondergaan, waardoor de apparatuur volledig is uitgeschakeld. Om correct een antivirusprogramma te kiezen uit de vele die de markt biedt, moet u de principes van hun werk begrijpen.

Hoe antivirusprogramma's werken
Hoe antivirusprogramma's werken

De afgelopen jaren is niet alleen de bruikbare software veranderd, maar ook de soorten virussen. Voorheen was het doel van malware alleen om gegevens te vernietigen en te beschadigen, informatie te wissen en het besturingssysteem te beschadigen. De cybercriminelen die de virussen ontwikkelden, lieten zich bij hun acties vooral leiden door motieven die hooligan kunnen worden genoemd. Maar gaandeweg veranderde de situatie.

Met de ontwikkeling van technologie en de opkomst van nieuwe betaalmethoden voor goederen en diensten, zijn virale programma's ontworpen om bezit te nemen van geld van nietsvermoedende gebruikers. Dit kan het blokkeren van de computer omvatten met de daaropvolgende vereiste om een kort bericht naar het opgegeven telefoonnummer te sturen, evenals het stelen van wachtwoorden van betalingssystemen, inclusief bankkaartgegevens. Een ander gebied dat door de makers van kwaadaardige software is ontwikkeld, is het blokkeren en uitschakelen van antivirusbescherming. Deze functies stellen hogere eisen aan antivirusontwikkelaars.

Een modern antivirusprogramma van hoge kwaliteit biedt de gebruiker een hele reeks maatregelen om te voorkomen dat virussen een computer infecteren. De lijst met bewerkingen van een goede antivirus omvat niet alleen een automatische controle van het bestandssysteem op malware, maar ook een zoektocht naar kwetsbaarheden die aanvallers kunnen gebruiken als ze dat willen.

Het nieuw geïnstalleerde antivirusprogramma, onafhankelijk of in de handmatige taakinstellingsmodus, controleert het systeem en elimineert de gevolgen van een mogelijke infectie van de computer, en corrigeert tegelijkertijd systeemstoringen. Het configureert ook browserinstellingen vanuit veiligheidsoogpunt. Op verzoek van de gebruiker kan het antivirusprogramma sporen van computeractiviteit op het netwerk opschonen, tijdelijke bestanden en de geschiedenis van webpagina's verwijderen.

Een van de factoren die de effectiviteit van antivirussoftware bepalen, is het regelmatig updaten van de antivirusdatabases. Met deze operatie kunt u tijdig maatregelen nemen in het geval van de verspreiding van nieuwe kwaadaardige objecten op het netwerk, waarvan er elke dag tientallen verschijnen. Het is om deze reden dat het wordt aanbevolen om alleen beproefde en bewezen gelicentieerde antivirusbeveiligingssystemen te gebruiken.

Aanbevolen: