Hoe Schaal Te Meten

Inhoudsopgave:

Hoe Schaal Te Meten
Hoe Schaal Te Meten

Video: Hoe Schaal Te Meten

Video: Hoe Schaal Te Meten
Video: Verhoudingen - Schaal 2024, Mei
Anonim

Om de locatie van de objecten op de kaart correct te bepalen, moet u de schaal kennen die bij de samenstelling is gebruikt. In de regel wordt de schaal weergegeven in de rechterbenedenhoek van de kaart. Als deze ontbreekt, kunt u deze zelf bepalen.

Hoe schaal te meten
Hoe schaal te meten

instructies:

Stap 1

Zoek een kilometerraster op de kaart om de schaal te meten. De zijde van elk vierkant van het raster is gelijk aan een bepaald aantal kilometers. Om dit nummer te vinden, leest u de bijschriften bij de uitgang van de rasterlijnen aan de uiterste rand van de kaart. De afstand tussen twee lijnen van een kilometerraster is bijvoorbeeld conventioneel gelijk aan 1 km.

Stap 2

Neem een gewone liniaal. Meet hoeveel deze afstand gelijk is aan de sluier. Het is bijvoorbeeld 2 centimeter. In dit geval, om de schaal te bepalen, moet u de 2 verkregen waarden vergelijken. Met andere woorden: 2 cm = 1 km, 1 cm = 500 m, dus de schaal is 1: 50.000.

Stap 3

Bekijk de nomenclatuur van de kaart om de schaal te achterhalen. De nomenclatuur zelf is de numerieke letternaam van de kaart. Elke schaalrij krijgt een specifieke betekenis. Als de naam van de kaart bijvoorbeeld M-35 bevat, betekent dit dat de schaal van de kaart 1: 1000000 is, als M-35-XI, dan 1: 200000, als M-35-18-A-6- 1, dan 1: 10000.

Stap 4

Zoals u kunt zien, kunt u in dit geval de schaal bepalen zonder aanvullende metingen. Download een volledige lijst met topografische symbolen van de nomenclatuur van internet. Dit is voldoende als de naam van de kaart beschikbaar is.

Stap 5

Schaal de kaart met bekende afstanden. Deze methode is als volgt. Op sommige kaarten staan kilometerpalen op de snelweg. Om de schaal te achterhalen, moet u de afstand tussen deze pilaren meten met een liniaal, deze vervolgens vergelijken met de verkregen waarde en deze naar schaal converteren.

Stap 6

U kunt de schaal van de kaart ook achterhalen aan de hand van de karakteristieke kenmerken. Zo is er op alle kaarten op schaal 1: 200000 een aanduiding van de afstanden tussen nederzettingen. Meet net als in het vorige geval deze afstand met een liniaal en vergelijk vervolgens de aangegeven waarde en de verkregen waarde.

Aanbevolen: