Wat Is Schijfopruiming

Inhoudsopgave:

Wat Is Schijfopruiming
Wat Is Schijfopruiming

Video: Wat Is Schijfopruiming

Video: Wat Is Schijfopruiming
Video: Schijfopruiming Windows 10 - How to (Consumentenbond) 2024, Mei
Anonim

Terwijl de computer draait, neemt de vrije ruimte op de systeemschijf af. Als het kritieke minimum is bereikt, verschijnt er een bericht van het systeem over het onvermogen om te werken en een voorstel om de schijf op te schonen met behulp van het standaardhulpprogramma.

Wat is Schijfopruiming
Wat is Schijfopruiming

Wat zijn tijdelijke bestanden

Het besturingssysteem en de applicatieprogramma's maken tijdens het gebruik bestanden met tussentijdse berekeningsresultaten. Deze bestanden worden opgeslagen in speciale mappen TEMP en TMP in de mappen Windows en Windows / Documents and Settings. Tijdelijke bestanden moeten automatisch door het programma worden verwijderd, maar dit gebeurt niet altijd. Dus geleidelijk groeien de TEMP- en TMP-mappen, waardoor ze steeds meer ruimte op de systeemschijf innemen.

Bovendien worden door browsers tijdelijke bestanden aangemaakt tijdens het surfen op internet. Webpagina's worden op uw harde schijf opgeslagen en, wanneer u ze opnieuw bezoekt, vanuit een speciale map in de browser geladen, en niet vanaf internet, wat tijd en verkeer bespaart.

Wat zijn herstelpunten?

Een handige Windows-functie is het herstellen van een beschadigd systeem door terug te gaan naar een van de vorige operationele statussen. Herstelpunten worden automatisch gemaakt als de bijbehorende optie is ingeschakeld, of handmatig door de gebruiker. De opgeslagen back-ups nemen 12-15% van de schijfruimte in beslag.

Wat is Schijfopruiming

Windows biedt een speciaal hulpmiddel voor het verwijderen van ongewenste informatie van uw harde schijf - het hulpprogramma Schijfopruiming. Dubbelklik op "Deze computer" en klik met de rechtermuisknop op het gewenste schijfpictogram. Vink het item "Eigenschappen" aan. Klik op het tabblad Algemeen onder Capaciteit op Schijfopruiming. Daarna analyseert het opschoningsprogramma de staat van de schijf en bepaalt het de bestanden die gedurende enkele minuten kunnen worden verwijderd.

Als u een logisch station selecteert waar u informatie wilt opslaan, vraagt het systeem u de prullenmand te legen, oude bestanden te verkleinen en de catalogusbestanden van Content Indexer te verwijderen. Markeer deze met de cursor voor meer informatie over elke actie. Er verschijnt een hint onder in het venster. De kolom aan de rechterkant geeft de hoeveelheid schijfruimte weer die hierdoor wordt vrijgemaakt. Als je programma's op de logische schijf hebt geïnstalleerd, ga dan naar het tabblad "Geavanceerd" en kijk welke daarvan kunnen worden verwijderd.

Bij het opschonen van de systeemschijf (meestal C), worden bestanden die door Windows zijn gemaakt, tijdelijke bestanden van internet, offline webpagina's, verouderde herstelpunten, enz. aangeboden voor verwijdering. Schakel het selectievakje in van de gegevens die u wilt verwijderen en klik op OK. De tooltip helpt u beslissen.

Op het tabblad "Geavanceerd" kunt u ongebruikte Windows-componenten en ongebruikte programma's verwijderen.

De beschreven methode is geschikt voor Windows 7 en Windows XP. Als u Windows 8 hebt, veegt u omhoog vanuit de rechterbenedenhoek van de monitor en klikt u op "Instellingen", klikt u op de link "Configuratiescherm" en voert u "administratie" in de zoekbalk in. Klik op "Beheer" en dubbelklik op het pictogram "Schijfopruiming". Selecteer de gewenste schijf in de lijst, klik op OK en selecteer in het dialoogvenster Schijfopruiming de selectievakjes van de gegevens die u wilt verwijderen.

Aanbevolen: