Wat U Moet Weten Over SSD-schijven

Inhoudsopgave:

Wat U Moet Weten Over SSD-schijven
Wat U Moet Weten Over SSD-schijven

Video: Wat U Moet Weten Over SSD-schijven

Video: Wat U Moet Weten Over SSD-schijven
Video: Alles wat je moet weten over een SSD | Tip | Paradigit 2024, Mei
Anonim

Bijna tien jaar geleden verscheen er een nieuw Solid State Drive (SSD) digitaal opslagapparaat op de markt, dat zich meteen vestigde als een betrouwbaarder en sneller alternatief voor de Hard Disk Drive (HDD). De snelle verspreiding van SSD-schijven onder gewone gebruikers werd bemoeilijkt door de kosten en de lage geheugencapaciteit van de apparaten. Maar met de ontwikkeling van technologie zijn solid-state schijven betaalbaarder en functioneler geworden en vervangen ze vol vertrouwen "klassieke" harde schijven van personal computers en laptops.

Verschillen tussen SSD en HDD
Verschillen tussen SSD en HDD

De belangrijkste verschillen tussen SSD en HDD

Zonder in te gaan op het technische gedeelte, kunnen we de belangrijkste voordelen van SSD-schijven benadrukken:

-. Leest en schrijft naar een solid-state schijf is tientallen, zo niet honderden keren sneller dan naar een harde schijf. Vandaar de minimale tijd voor het starten van applicaties, het openen van bestanden, de snelheid van games en programma's, een stabiele browserwerking. Het belangrijkste voordeel ten gunste van SSD.

-. Er zijn bewegende delen in de constructie van een harde schijf, en alles wat beweegt heeft een beperkte hulpbron en is bang voor trillingen en schokken van buitenaf.

-. Een SSD is kleiner dan een HDD, vooral voor laptops.

-. Rekening houdend met de lees- en schrijfsnelheid is er meer vermogen nodig om de metalen schijven in de HDD te draaien. Ook relevant voor laptops.

-. Een kleine factor, maar de overwinning is voor de SSD.

De enige nadelen van SSD's zijn kosten en capaciteit. Maar dit probleem zal na verloop van tijd worden opgelost.

Een SSD is technisch totaal anders dan een HDD. Daarom kunnen gebruikelijke HDD-beheerpraktijken de levensduur van een solid-state schijf schaden en verkorten.

Waar bestaat een SSD uit?
Waar bestaat een SSD uit?

defragmentatie

Schijfdefragmentatie is een speciaal proces dat gericht is op het optimaliseren en bijwerken van de logische structuur van een apparaat. De informatie wordt overschreven in een nieuwe reeks clusters waartussen geen hiaten zijn. Hierdoor neemt de snelheid waarmee het systeem toegang krijgt tot gegevens op de harde schijf toe en komt er vrije ruimte vrij.

Het wordt niet aanbevolen om een SSD-schijf te defragmenteren met een reguliere Windows-service of speciale programma's. Vanwege hun technologische eigenaardigheid hebben solid-state schijven een beperkt aantal herschrijfcycli, maar bij correct gebruik is hun levensduur aanzienlijk langer dan bij klassieke harde schijven. Windows 10 heeft een ingebouwd systeemhulpprogramma dat de werking van SSD-schijven optimaliseert, in geen geval mag u dit uitschakelen.

Omwille van het experiment kunt u het SSD-station eenmaal op de gebruikelijke manier defragmenteren. Het verschil in prestatie zal niet merkbaar zijn. Bij HDD is het tegenovergestelde waar, om geordende clusters te vinden, zijn minder bewegingen van de leeskop nodig, respectievelijk hogere prestaties. En in een SSD wordt informatie direct uit elke geheugencel gelezen.

Besturingssysteem

Voor een zeer efficiënte werking van de SSD moet de schijf worden gebruikt in computers met Windows 10. Een belangrijk kenmerk van dit besturingssysteem is de aanwezigheid van het TRIM-commando. In eerdere versies van het besturingssysteem kan deze opdracht ook aanwezig zijn, met uitzondering van de oudste versies - Windows XP en Windows Vista. Het wordt ten zeerste afgeraden om het TRIM-commando met geweld uit te schakelen.

De essentie van de TRIM-opdracht is om bestanden volledig van de media te verwijderen, dat wil zeggen dat de coördinaten van de locatie worden verwijderd en de gegevens uit de geheugencel worden gewist. Bij afwezigheid van deze opdracht worden alleen de coördinaten van de exacte locatie van het bestand op de schijf uit het systeem verwijderd. In het geval van HDD wordt nieuwe informatie over de oude opgeslagen. En in het geval van SSD's worden de gegevens eerder verwijderd en pas daarna worden er nieuwe geschreven, vandaar de afname van de systeemprestaties.

Waar bestaat de HDD uit?
Waar bestaat de HDD uit?

Uitvoerende opdrachten en bestanden

Besturingssystemen gebruiken het vrije geheugen van harde schijven om verschillende bewerkingen uit te voeren, zoals het wisselbestand, het plaatsen van tijdelijke bestanden en vele andere. Al deze commando's schrijven en verwijderen voortdurend informatie in de SSD-cellen.

Dit staat haaks op de voorgaande punten, maar aan de andere kant zijn het juist deze handelingen die de prestaties van de computer beïnvloeden. Het is noodzakelijk om hoogwaardige solid-state schijven van gerenommeerde fabrikanten te gebruiken, omdat deze door geavanceerde technologieën beter bestand zijn tegen dergelijke invloeden.

Informatie opslag

Bijna elke computergebruiker slaat mediaverzamelingen van foto's, video's, films en andere gegevens op hun apparaat op. Het is logisch om voor deze doeleinden een klassieke harde schijf te gebruiken, althans om economische redenen.

Snelle toegang tot dergelijke bestanden is niet nodig. Daarnaast is de afspeelsnelheid van mediabestanden hetzelfde voor SSD en HDD, zoals films.

Volledig geheugen

Het is niet nodig om het geheugen van SSD-schijven volledig te vullen. Door de technische eigenschappen daalt de schrijfsnelheid aanzienlijk op een schijf die volledig is gevuld met informatie. De optimale limiet van de gevulde capaciteit kan worden beschouwd als 75% van het totale volume, hoewel dit cijfer op media met een capaciteit van een terabyte en meer kan worden verhoogd tot 95%.

Wanneer de SSD volledig is geladen, blijft er vrije ruimte over in gedeeltelijk gevulde blokken. Bij de volgende opname moet het systeem deze plaatsen berekenen en een reeks bewerkingen uitvoeren om vrij geheugen op te halen en te gebruiken. Terwijl er op een gedeeltelijk gevulde schijf vrije blokken zijn en de opname op maximale snelheid plaatsvindt.

Aanbevolen: