De Status Van Uw Harde Schijf Controleren In Windows

Inhoudsopgave:

De Status Van Uw Harde Schijf Controleren In Windows
De Status Van Uw Harde Schijf Controleren In Windows

Video: De Status Van Uw Harde Schijf Controleren In Windows

Video: De Status Van Uw Harde Schijf Controleren In Windows
Video: Harde schijf controleren in Windows 10 2024, Mei
Anonim

Voor elke gebruiker rijst vroeg of laat de vraag om één belangrijk onderdeel te onderhouden, waar de meeste informatie van de computer constant wordt opgeslagen. Natuurlijk hebben we het over een harde schijf waarvan de staat constant moet worden gecontroleerd om gegevensverlies te voorkomen. Speciale hulpprogramma's zullen ons helpen deze taak het hoofd te bieden.

Computer harde schijf
Computer harde schijf

Noodzakelijk

  • - het internet;
  • - HDTune-programma.

instructies:

Stap 1

Selecteer een hulpprogramma. Veel programma's, zowel binnenlandse als buitenlandse, zijn ontwikkeld voor Microsoft Windows-besturingssystemen, waarmee u informatie over de huidige staat van een harde schijf kunt bekijken, de prestaties ervan kunt testen, fouten in de werking kunt identificeren, kortom, de prestatiekenmerken ervan kunt evalueren. Een van de meest populaire hulpprogramma's is HDTune, dat in twee versies wordt gedistribueerd - betaald en gratis (met beperkte functionaliteit). De gratis versie is voldoende voor het basisonderhoud van de harde schijf.

Stap 2

Download en installeer. U kunt het hulpprogramma HDTune downloaden van de officiële website. Voer na het downloaden het installatieprogramma uit en volg de instructies. Na voltooiing van de installatie wordt u gevraagd het programma uit te voeren. In de toekomst kan het worden gestart met een snelkoppeling op het bureaublad of via het menu "Start", het gedeelte "Programma's".

Stap 3

Controleer de temperatuur. De huidige temperatuur van de harde schijf is te zien bovenaan het hoofdvenster van het programma. Als u meerdere schijven op uw computer hebt geïnstalleerd, opent u het vervolgkeuzemenu bovenaan het hoofdvenster en selecteert u de gewenste. Houd er rekening mee dat de temperatuur van de schijf niet hoger mag zijn dan 45 graden (Celsius), anders neemt het risico op een snelle storing aanzienlijk toe.

Stap 4

Prestaties meten. Om de procedure voor het meten van de prestaties van een harde schijf te starten, selecteert u de gewenste harde schijf in de vervolgkeuzelijst in het hoofdvenster van het programma, gaat u naar het tabblad "Benchmark" en klikt u op de knop "Start". De operatie kan enige tijd duren. Na afloop krijgt u een grafiek met de meetresultaten te zien.

HDTune: tabblad Prestaties
HDTune: tabblad Prestaties

Stap 5

Bekijk de samenvatting. Klik op het tabblad Info voor een snel overzicht van de partities van de harde schijf, bestandssystemen, de beschikbaarheid van de bootloader en ondersteunde functies.

HDTune: tabblad Samenvatting
HDTune: tabblad Samenvatting

Stap 6

Controleer de huidige status. Door op het tabblad "Gezondheid" te klikken, krijgt u informatie over de technische staat van de harde schijf, verkregen met behulp van de zelfdiagnosetechnologie (SMART). Op basis van de ontvangen gegevens trekt het programma een conclusie en rapporteert deze in het veld "Gezondheidsstatus".

HDTune: tabblad Status
HDTune: tabblad Status

Stap 7

Controleer op fouten. Om de aanwezigheid van slechte ("slechte") sectoren op de schijf te controleren, gaat u naar het tabblad "Error Scan" en drukt u op de knop "Start" (selecteer de optie "Quick Scan"). De bewerking kan een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag nemen, afhankelijk van de capaciteit en snelheid van de schijf. De testresultaten worden grafisch weergegeven en samengevat.

Aanbevolen: