Een Moederbord Repareren?

Inhoudsopgave:

Een Moederbord Repareren?
Een Moederbord Repareren?

Video: Een Moederbord Repareren?

Video: Een Moederbord Repareren?
Video: Dell laptop moederbord reparatie 2024, Mei
Anonim

Het moederbord kan defect raken door stroompieken, een storing in de stroomvoorziening, door toedoen van de eigenaar of gewoon door ouderdom. Deze storing belooft de benadeelde computereigenaar lange problemen in het staatshuis - in het geval dat hij het niet alleen aankan. Maar u kunt proberen het moederbord zelf te repareren.

Een moederbord repareren?
Een moederbord repareren?

Noodzakelijk

  • - vloeibare hars en soldeer;
  • - soldeerstation of soldeerbout met dunne punt en regelbare verwarming;
  • - scalpel;
  • - pincet.

instructies:

Stap 1

Eerst moet u ervoor zorgen dat het moederbord is mislukt. Huur een bekende werkende voeding van een vriend. Haal de stekker van de computer uit het stopcontact, verwijder het zijpaneel en koppel uw voeding los van het moederbord, sluit een werkende aan. Sluit de elektriciteit aan en druk op de aan/uit-knop. Als de computer opstart (de indicator op het bord licht op, de processorkoeler draait, er klinkt een korte enkele piep uit de luidspreker), dan zit het probleem in de voeding.

Stap 2

Als er niets is veranderd, is het moederbord mogelijk defect. Als het binnen de garantieperiode valt, breng het apparaat dan terug naar uw dealer voor reparatie of vervanging. Probeer anders de oorzaak van de storing te achterhalen - er is nog steeds niets te verliezen. Verwijder het moederbord uit de behuizing door de schroeven los te draaien waarmee het is bevestigd. Plaats het apparaat op een tafel en bekijk het zorgvuldig. De meest voorkomende oorzaak van storingen zijn elektrolytische condensatoren - kleine cilinders met kruisvormige inkepingen aan de bovenkant. Dit uiteinde moet vlak zijn. Als de bovenkant van de condensator is opgezwollen of als er vloeistof op de printplaat eromheen lekt, hebt u een storing gevonden.

Stap 3

Het is beter om alle condensatoren van hetzelfde type te vervangen, zelfs als er maar één defect is. De capaciteit van de nieuwe condensatoren moet hetzelfde zijn, de spanning kan hoger zijn. Voor soldeerelementen is het beter om een soldeerstation te gebruiken - er is minder kans op beschadiging van het bord en de elementen. Als dit niet mogelijk is, zoek dan een desoldeerpomp en een soldeerbout met een fijne punt en een instelbare verwarmingstemperatuur. Monteer het bord verticaal. Verwijder alle oude condensatoren één voor één - om dit te doen, warmt u voorzichtig de soldeerpunten op de achterkant van het bord op en zwaait u de condensator met een pincet.

Stap 4

Om nieuwe elementen te plaatsen, moet je de gaten in het bord uit het blik bevrijden. Warm de pad op met een soldeerbout en probeer het blik met een zuignap te verwijderen. Als het niet lukt, plaats dan een dunne metalen staaf op het gat, houd het vast met een pincet en verwarm het met een soldeerbout en duw het naar beneden. Als laatste redmiddel kunt u een boor met een dunne boor gebruiken.

Stap 5

Let bij het installeren van de poten van de condensatoren in de gaten op de polariteit - "plus" is zowel op de behuizing van het apparaat als op het bord gemarkeerd. Scheid de draden van de elektroden van de achterkant van het bord voor stabiliteit, knip het overtollige af met een tang. Smeer de poten met vloeibare hars met een verwarmde soldeerbout en breng vervolgens een beetje tin aan.

Stap 6

Als u bij het onderzoeken van het bord beschadigde geleidende paden aantreft, verwijder dan voorzichtig de vernis aan beide zijden van het defecte gebied met een smal scalpel of mes. Verwijder de dunne draad van de koperen kabel, knip een stuk van de gewenste lengte af. Vertin de uiteinden van de bedrading en de gestripte plekken op de baan en soldeer voorzichtig. Deze methode helpt als de schade niet te diep is: het moederbord is een apparaat met meerdere lagen. De binnenste lagen kunnen niet worden gerepareerd.

Aanbevolen: