Hoe Correlatie Te Berekenen

Inhoudsopgave:

Hoe Correlatie Te Berekenen
Hoe Correlatie Te Berekenen

Video: Hoe Correlatie Te Berekenen

Video: Hoe Correlatie Te Berekenen
Video: Correlatie Berekenen 2024, April
Anonim

Correlatie wordt de wederzijdse afhankelijkheid van twee willekeurige variabelen genoemd (vaker - twee groepen waarden), waarbij een verandering in een van hen leidt tot een verandering in de andere. De correlatiecoëfficiënt laat zien hoe waarschijnlijk de verandering in de tweede grootheid is wanneer de waarden van de eerste verandering, d.w.z. de mate van zijn afhankelijkheid. De eenvoudigste manier om deze waarde te berekenen, is door de overeenkomstige functie te gebruiken die is ingebouwd in de Microsoft Office Excel-spreadsheeteditor.

Hoe correlatie te berekenen
Hoe correlatie te berekenen

Noodzakelijk

Microsoft Office Excel-spreadsheeteditor

instructies:

Stap 1

Start Excel en open een document met de gegevensgroepen waarvoor u de correlatiecoëfficiënt wilt berekenen. Als een dergelijk document nog niet is gemaakt, voert u de gegevens in een lege tabel in - de spreadsheeteditor maakt het automatisch aan wanneer het programma start. Voer elk van de groepen waarden, de correlatie waartussen u geïnteresseerd bent, in een aparte kolom in. Dit hoeven geen aangrenzende kolommen te zijn, u bent vrij om de tabel op de meest handige manier te ontwerpen - voeg extra kolommen toe met uitleg bij de gegevens, kolomkoppen, totale cellen met totale of gemiddelde waarden, enz. U kunt gegevens zelfs niet verticaal (in kolommen), maar horizontaal (in rijen) rangschikken. De enige vereiste die in acht moet worden genomen, is dat de cellen met de gegevens van elke groep opeenvolgend achter elkaar moeten worden geplaatst, zodat op deze manier een continue array ontstaat.

Stap 2

Ga naar de cel die de correlatiewaarde van de gegevens van de twee arrays zal bevatten en klik op het tabblad "Formules" in het Excel-menu. Klik in de groep met opdrachten "Bibliotheek met functies" op het meest recente pictogram - "Andere functies". Er wordt een vervolgkeuzelijst geopend waarin u naar het gedeelte "Statistisch" moet gaan en de functie CORREL moet selecteren. Dit opent het functiewizardvenster met een formulier om in te vullen. Hetzelfde venster kan worden opgeroepen zonder het tabblad Formules door simpelweg op het functie-invoegpictogram links van de formulebalk te klikken.

Stap 3

Geef de eerste groep gecorreleerde gegevens op in het veld Array1 van de formulewizard. Om een celbereik handmatig in te voeren, typt u het adres van de eerste en de laatste cellen, gescheiden door een dubbele punt (geen spaties). Een andere optie is om eenvoudig het gewenste bereik met de muis te selecteren, waarna Excel het gewenste record zelf in dit veld van het formulier plaatst. Dezelfde bewerking moet worden uitgevoerd met de tweede groep gegevens in het veld "Array2".

Stap 4

Klik OK. De spreadsheeteditor berekent de correlatiewaarde en geeft deze weer in de formulecel. Indien nodig kunt u dit document opslaan voor toekomstig gebruik (sneltoets Ctrl + S).

Aanbevolen: