Hoe Windows XP Te Repareren

Hoe Windows XP Te Repareren
Hoe Windows XP Te Repareren

Video: Hoe Windows XP Te Repareren

Video: Hoe Windows XP Te Repareren
Video: Windows Repair: How to repair your Windows XP PC with your Boot-Disc 2024, Mei
Anonim

Het opstartbeeld van het besturingssysteem is voor de meeste gebruikers zo vertrouwd geworden dat ze er niet eens aandacht aan schenken. Het plotseling verschijnen van een onbegrijpelijke tekst op een zwarte of blauwe achtergrond, vol onbekende termen, namen en nummers, waarna de computer weigert verder op te starten, kan des te schokkender zijn. Maar dit is precies hoe het systeem "crash" eruit ziet, wat helaas van tijd tot tijd kan gebeuren.

Hoe Windows XP te repareren
Hoe Windows XP te repareren

Waarom gebeurt dit, hoe gevaarlijk is het en is het mogelijk om Windows XP te herstellen?

Er zijn verschillende redenen voor de systeemcrash, variërend van een stroomstoot die de processor in de war bracht, tot de kwaadaardige activiteit van computervirussen. Soms kan de oorzaak worden geïdentificeerd door uw eerdere acties op de computer te onthouden. Als u nieuwe programma's hebt geïnstalleerd (onbekend of zelfs bekend bij u), en nog meer - nieuwe apparaten, dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk de bruikbaarheid van het besturingssysteem geschonden.

Een systeemcrash is meestal geen groot gevaar. Het leidt niet tot de vernietiging van gegevens op de schijf (natuurlijk, als de systeemcrash zelf niet het gevolg was van de vernietiging van gegevens op de schijf), maar maakt het alleen niet mogelijk om er toegang toe te krijgen. Alle resterende bestanden op de schijf - documenten, foto's, films, enz. - kunnen gemakkelijk worden uitgepakt als de schijf is aangesloten op een andere werkende computer. Daarna is de eenvoudigste en meest betrouwbare, zij het een lange weg, gewoon het besturingssysteem en alle benodigde programma's opnieuw te installeren.

Helaas wil de gebruiker vaak geen toevlucht nemen tot deze methode, omdat dit lang kan duren. Welnu, in dit geval is het logisch om te proberen het systeem te herstellen met behulp van de tools die door Microsoft worden aangeboden.

De eenvoudigste manier is om te proberen op te starten in de veilige modus. Om dit te doen, drukt u tijdens het opstarten, na het voltooien van de zelftest van de computer, op F8 en selecteert u "Veilige modus" in het menu dat verschijnt. Als dit is gelukt, hoeft u alleen maar de laatste acties ongedaan te maken die tot de systeemcrash hebben geleid - verwijder de geïnstalleerde hardware en programma's, start de antivirus - en binnen een paar minuten kan het systeem weer operationeel zijn. Als laatste redmiddel kunt u in de veilige modus de bestanden die u nodig hebt kopiëren zonder hulp van buitenaf, waarna het systeem veilig opnieuw kan worden geïnstalleerd.

Als de situatie ingewikkelder is en het menu wordt niet geladen, probeer dan het systeem te herstellen met behulp van de installatieschijf. Om dit te doen, moet u opstarten vanaf de Windows-schijf (schakel eerst opstarten vanaf de cd in het BIOS in) en het installatieprogramma biedt de mogelijkheid om het herstel te starten. Het proces is vergelijkbaar met het opnieuw installeren van het besturingssysteem, maar alle geïnstalleerde programma's en natuurlijk de gegevens ervoor blijven intact.

De opstartdiskette geeft je ook nog een andere optie - om de herstelconsole te gebruiken. Toegegeven, het gebruik ervan vereist al enige kennis, maar het fixboot-commando blijkt in sommige gevallen heilzaam te zijn en de opstartsector van de schijf te herstellen. Probeer ook fixmbr en chkdsk - het "repareren" van het bestandssysteem en het controleren van de schijf op fouten kan ook een "genezen" effect op het systeem hebben.

Als al het andere faalt, is er een directe weg naar computerexperts of om het systeem zelf opnieuw te installeren.

Aanbevolen: