Wat Is Een Netwerkkaart?

Wat Is Een Netwerkkaart?
Wat Is Een Netwerkkaart?

Video: Wat Is Een Netwerkkaart?

Video: Wat Is Een Netwerkkaart?
Video: Netwerkkaart 2024, Mei
Anonim

Een netwerkkaart (netwerkadapter, netwerkkaart, NIC - Network Interface card) wordt meestal een gespecialiseerd onderdeel van een computer genoemd dat zorgt voor communicatie en gegevensoverdracht tussen verschillende computers in een netwerk.

Wat is een netwerkkaart?
Wat is een netwerkkaart?

Netwerkkaarten zijn onderverdeeld in:

- geïntegreerd in het moederbord (voornamelijk in laptops);

- extern, aansluiting op een computer vereist.

Externe netwerkkaarten verschillen op hun beurt in de manier waarop ze op een computer zijn aangesloten en in de bus waarmee gegevens worden uitgewisseld tussen het moederbord en de netwerkkaart. Tegenwoordig zijn de meest voorkomende netwerkkaarten met een twisted pair-connector en draadloos.

De belangrijkste kenmerken van netwerkkaarten zijn:

- bitdiepte - 8, 16, 32 en zelfs 64 bits;

- databus - ISA, EISA, VL-Bus, PCI;

- controller-microschakeling (chip);

- ondersteuning voor netwerktransmissiemedium - BNC, RJ45, AUI;

- snelheid;

- FullDuplex;

- Mac adres.

Verschillen in de interface bepalen het verschil in het configureren van netwerkkaarten, hoewel de overgrote meerderheid van moderne apparaten Plug & Play-technologie ondersteunt.

Met de generieke stuurprogramma's in de besturingssystemen kunt u alle basisfuncties van de nieuwste generatie netwerkadapters gebruiken. Drivers aangeboden door de fabrikant van de netwerkkaart hebben een breed scala aan functies.

Van bijzonder belang zijn de kaarten op basis van USB-technologie, die de bruikbaarheid en het gebruiksgemak vergroten. een noodzakelijke vereiste in dit geval is de ondersteuning van de USB 2.0-versie door het moederbord van de computer.

Bijkomende argumenten bij het kiezen van een netwerkkaart kunnen zijn:

- Ondersteuning voor de adapter Boot ROM-technologie, waarmee een computer zonder harde schijf via het netwerk kan worden opgestart;

- ondersteuning door de kaart van de Wake On Lan-technologie, die verantwoordelijk is voor de functie van het inschakelen van de computer via het netwerk;

- een set indicatoren voor het achterpaneel van het geselecteerde kaartmodel.

Aanbevolen NIC-fabrikanten zijn Intel en 3Com. Ook noemenswaardig zijn de producten van CNet, LG, Surecom, Allied Telesyn, B-Link en SMC.

Aanbevolen: