Hoe De Som Van Een Kolom In Excel Te Berekenen

Inhoudsopgave:

Hoe De Som Van Een Kolom In Excel Te Berekenen
Hoe De Som Van Een Kolom In Excel Te Berekenen

Video: Hoe De Som Van Een Kolom In Excel Te Berekenen

Video: Hoe De Som Van Een Kolom In Excel Te Berekenen
Video: Excel || SOMPRODUCT functie uitgelegd 2024, April
Anonim

Misschien is een van de meest populaire functies van Microsoft Excel de toevoeging. Het gemak van werken met Excel bij het optellen van waarden maakt een rekenmachine of andere manieren om grote reeksen waarden toe te voegen bijna nutteloos. Een belangrijk kenmerk van optellen in Excel is dat het programma verschillende manieren biedt om dit te doen.

SOM-functie in Excel
SOM-functie in Excel

AutoSom in Excel

De snelste en verreweg de gemakkelijkste manier om een bedrag op te nemen in Excel is de AutoSom-service. Om het te gebruiken, moet u de cellen selecteren die de waarden bevatten die u wilt toevoegen, evenals de lege cel er direct onder. Klik in het tabblad "Formules" op het teken "AutoSom", waarna het resultaat van de optelling in een lege cel verschijnt.

Dezelfde methode is beschikbaar in omgekeerde volgorde. In een lege cel, waar u het resultaat van de optelling wilt weergeven, moet u de cursor plaatsen en op het teken "AutoSom" klikken. Na het klikken in een cel wordt een formule gevormd met een vrij sommatiebereik. Selecteer met de cursor een celbereik waarvan de waarden moeten worden toegevoegd en druk vervolgens op Enter.

Cellen voor toevoeging kunnen ook worden gedefinieerd zonder selectie met de cursor. De formule voor de som is: "= SOM (B2: B14)", waarbij de eerste en laatste cellen van het bereik tussen haakjes staan. Door de waarden van de cellen in de Excel-tabel te wijzigen, kunt u het optelbereik aanpassen.

Som van waarden voor informatie

Met Excel kunt u niet alleen waarden voor een specifiek doel optellen, maar telt ook automatisch de geselecteerde cellen. Dergelijke informatie kan nuttig zijn in gevallen waarin de taak geen verband houdt met het optellen van getallen, maar bestaat in de noodzaak om in een tussenstadium naar de waarde van de som te kijken. Om dit te doen, zonder toevlucht te nemen tot het schrijven van een formule, volstaat het om de benodigde cellen te selecteren en in de opdrachtregel van het programma helemaal onderaan de rechtermuisknop op het woord "Gereed" te klikken. In het contextmenu dat wordt geopend tegenover de kolom "Bedrag", wordt de waarde van alle cellen weergegeven.

Eenvoudige optelformule in Excel

In gevallen waarin de waarden voor optellen verspreid over de tabel staan, kunt u een eenvoudige optelformule in de Excel-tabel gebruiken. De formule heeft de volgende opbouw:

= A1 + A7 + C3

Om een formule te maken in een vrije cel waar het bedrag moet worden weergegeven, plaatst u een gelijkteken. Excel reageert automatisch op deze actie als een formule. Vervolgens moet u met de muis de cel met de eerste waarde selecteren, waarna het plusteken wordt geplaatst. Verder worden alle andere waarden ook via het optelteken in de formule ingevoerd. Nadat de reeks waarden is getypt, wordt op de Enter-knop gedrukt. Het gebruik van deze methode is gerechtvaardigd bij het optellen van een klein aantal getallen.

SOM-formule in Excel

Ondanks het bijna geautomatiseerde proces van het gebruik van optelformules in Excel, is het soms makkelijker om de formule zelf te schrijven. In elk geval moet hun structuur bekend zijn in gevallen waarin werk wordt uitgevoerd in een document dat door een andere persoon is gemaakt.

De SOM-formule in Excel heeft de volgende structuur:

= SOM (A1; A7; C3)

Wanneer u zelf een formule typt, is het belangrijk om te onthouden dat spaties niet zijn toegestaan in de structuur van de formule en dat de volgorde van tekens duidelijk moet zijn.

Teken ";" dient om een cel te definiëren, op zijn beurt stelt het ":"-teken een reeks cellen in.

Een belangrijke nuance - bij het berekenen van de waarden van de hele kolom hoeft u het bereik niet in te stellen, door naar het einde van het document te scrollen, dat een rand heeft van meer dan 1 miljoen waarden. Het is voldoende om een formule in te voeren met de volgende waarden: = SOM (B: B), waarbij de letters de te berekenen kolom vertegenwoordigen.

Met Excel kunt u ook zonder uitzondering de som van alle cellen in het document weergeven. Hiervoor moet de formule op een nieuw tabblad worden ingevoerd. Laten we zeggen dat alle cellen waarvan de sommen moeten worden berekend, zich op Blad1 bevinden, in welk geval de formule op Blad2 moet worden geschreven. De structuur zelf is als volgt:

= SOM (Blad1! 1: 1048576), waarbij de laatste waarde de numerieke waarde is van de meest recente cel van Blad1.

Aanbevolen: