Hoe Alle Processen In Linux Te Bekijken

Inhoudsopgave:

Hoe Alle Processen In Linux Te Bekijken
Hoe Alle Processen In Linux Te Bekijken

Video: Hoe Alle Processen In Linux Te Bekijken

Video: Hoe Alle Processen In Linux Te Bekijken
Video: Linux-handleiding voor beginners 2024, Mei
Anonim

Linux-besturingssystemen hebben een aantal hulpmiddelen waarmee u lopende processen kunt beheren. Tegelijkertijd kunt u de lijst met actieve applicaties bekijken, zowel via het systeem als met behulp van een speciale applet.

Hoe alle processen in Linux te bekijken
Hoe alle processen in Linux te bekijken

Bekijken via de "Terminal"

Om lopende processen in het systeem te bekijken, drukt u op de toetsencombinatie Ctrl en T op het toetsenbord. U kunt de terminal ook oproepen via de snelkoppeling op het bureaublad (indien beschikbaar) of het menu Toepassingen bovenaan de Gnome-vensterbeheerder. Om toegang te krijgen tot het programmamenu via KDE, gebruikt u het onderste paneel van het systeem en het vergelijkbare item "Programma's". Gebruik in het venster dat verschijnt het toetsenbord om ps in te voeren en druk op Enter. U krijgt een lijst te zien met processen die in de huidige sessie van het systeem worden uitgevoerd. Als je als root werkt ("Beheerder"), voer dan sudo ps –ax in om alle uitvoerbare programma's te bekijken.

Via ps kunt u alleen de momenteel lopende taken bekijken. Met de alternatieve opdracht top kunt u de processen volgen die momenteel op het systeem worden uitgevoerd, evenals het geheugengebied dat wordt ingenomen door andere gebruikers van het netwerk of de computer. Tegelijkertijd geeft top taken in realtime weer, waardoor het mogelijk is om de activiteit van lopende programma's te volgen.

Het verwijderen van processen wordt gedaan door het kill-commando aan te roepen. Voer kill –l in voor een lijst met beschikbare opties voor het beheren van applicaties. Om een specifieke taak uit het RAM-geheugen te verwijderen, moet u de opdracht-ID opgeven (bijvoorbeeld kill top). Gebruik de killall-query (bijvoorbeeld killall vmware) om de processtructuur te beëindigen.

Grafische bediening

In de Synaptic-repositories of Package Manager kunt u grafische programma's downloaden waarmee u lopende processen visueel kunt beheren. Om de lijst met taken te bekijken, kunt u YaST selecteren, waarmee u ook enkele systeemparameters kunt wijzigen. U kunt de KDE System Guard gebruiken om toepassingen in KDE te beheren.

De GNOME GUI heeft ook een System Monitor-applet. Om het te activeren, klikt u met de rechtermuisknop op het boven- of onderpaneel van het systeem en klikt u vervolgens op "Applet toevoegen" - "Systeemmonitor" ("Toevoegen aan paneel" - "Applets" - "Systeemmonitor"). Klik daarna met de linkermuisknop op het bijbehorende icoon. Er verschijnt een lijst met processen voor u. U kunt alle actieve toepassingen bekijken door het menu "Bekijken" - "Alle processen" te selecteren. Om een lopende taak te bekijken of te verwijderen, kunt u met de rechtermuisknop op de overeenkomstige regel klikken en "Voltooien" selecteren. Indien nodig moet u mogelijk het root-wachtwoord invoeren als u het programma van een andere gebruiker wilt beëindigen.

Aanbevolen: