Hoe De Graad Op Een Rekenmachine Te Berekenen

Inhoudsopgave:

Hoe De Graad Op Een Rekenmachine Te Berekenen
Hoe De Graad Op Een Rekenmachine Te Berekenen

Video: Hoe De Graad Op Een Rekenmachine Te Berekenen

Video: Hoe De Graad Op Een Rekenmachine Te Berekenen
Video: Wetenschappelijke notatie rekenmachine 2024, April
Anonim

Om een getal tot een macht te verheffen, kun je zowel de eenvoudigste als de wetenschappelijke rekenmachines gebruiken. In het tweede geval wordt het mogelijk om een fractioneel of negatief getal als exponent te gebruiken.

Hoe de graad op een rekenmachine te berekenen
Hoe de graad op een rekenmachine te berekenen

instructies:

Stap 1

Op de eenvoudigste rekenmachine kun je alleen verhogen tot hele positieve machten. Om dit te doen, drukt u op de [C]-toets, voert u een nummer in en drukt u vervolgens op de [X]- en [=]-toetsen. Het getal wordt verhoogd tot de tweede macht. Door daarna op de [=]-toets te drukken, wordt het ingevoerde getal verhoogd tot de macht 3, 4, 5, enzovoort, totdat het bitraster overloopt. In het laatste geval wordt het E- of ERROR-segment op de indicator ingeschakeld en kan het resultaat niet als betrouwbaar worden beschouwd.

Stap 2

Als de exponent significant is, kunt u een tweede rekenmachine gebruiken om de [=] toetsaanslagen te tellen. Druk er achtereenvolgens op de toetsen [1], [+] en [=]. Als u vervolgens op de [=]-toets drukt, verschijnen de cijfers 2, 3, 4, 5, enzovoort op de indicator. Het blijft om de [=]-toetsen op beide rekenmachines synchroon in te drukken, zodat de uitlezingen van de indicator van het tweede apparaat overeenkomen met de mate waarin het nummer op het eerste wordt verhoogd.

Stap 3

Om op een wetenschappelijke rekenmachine met omgekeerde Poolse notatie tot een vermogen te verhogen, drukt u eerst op de [C]-toets, vervolgens op het te verhogen getal, vervolgens op de pijltoets omhoog (op HP-apparaten - met het opschrift Enter), dan op de exponent, en dan de [xja]. Als dit opschrift niet op de toets zelf staat, maar erboven, druk dan op de [F]-toets ervoor. Je kunt zo'n rekenmachine onderscheiden van een wetenschappelijke rekenmachine met rekenkundige notatie door het ontbreken van de [=]-toets.

Stap 4

Als u een wetenschappelijke rekenmachine met algebraïsche notatie gebruikt, drukt u eerst op de [C]-toets, vervolgens op het getal dat tot de macht moet worden verheven en vervolgens op de [x]ja] (indien nodig samen met de [F]-toets, zoals hierboven beschreven), dan de exponent, en dan de [=]-toets.

Stap 5

Als u tot slot een formulecalculator met twee regels gebruikt, voert u de volledige uitdrukking op de bovenste regel in zoals deze op papier wordt weergegeven. Om een teken voor machtsverheffing in te voeren, gebruikt u de [xja] of [^], afhankelijk van het type machine. Nadat u op de [=]-toets hebt gedrukt, wordt het resultaat op de onderste regel weergegeven.

Stap 6

Als u geen rekenmachine voor machtsverheffing hebt, kunt u een computer gebruiken. Om dit te doen, start u het virtuele rekenprogramma erop: in Windows - Calc, in Linux - XCalc, KCalc, Galculator, enz. Schakel het programma naar de engineeringmodus, als dit nog niet eerder is gedaan. De XCalc-rekenmachine kan in omgekeerde Poolse notatiemodus worden gezet door hem uit te voeren met de opdracht xcalc -rpn. Het wordt niet aanbevolen om Pascal-compilers als rekenmachines te gebruiken - er is geen commando voor machtsverheffing en u moet het bijbehorende algoritme handmatig implementeren. In tolken van de BASIC-taal, bijvoorbeeld UBasic, dient het ^-teken om deze bewerking uit te voeren.

Aanbevolen: