Zelf Een Laptop Stofvrij Maken

Inhoudsopgave:

Zelf Een Laptop Stofvrij Maken
Zelf Een Laptop Stofvrij Maken

Video: Zelf Een Laptop Stofvrij Maken

Video: Zelf Een Laptop Stofvrij Maken
Video: Laat Je Laptop Stofvrij Maken! 2024, Mei
Anonim

Stof hoopt zich constant op op alle dingen en objecten om ons heen, de laptop is geen uitzondering. Dit kan de prestaties van uw computer aanzienlijk verminderen. Vooral de laptop is gevoelig voor dit gevaar, omdat deze geen hoogwaardig ventilatiesysteem heeft. Hoe maak je zelf een laptop stofvrij?

Zelf een laptop stofvrij maken
Zelf een laptop stofvrij maken

Is het mogelijk om de ophoping van stof in een laptop te voorkomen?

Grote ophopingen van stof belemmeren de luchtuitwisseling, waardoor de computer oververhit kan raken. Ook als synthetische vezels en wol binnenkomen, kunnen er meer tragische gevolgen zijn, tot en met systeemstoringen. Notebookgebruikers moeten er rekening mee houden dat het niet werkt om te voorkomen dat er stof in de elektronica komt. Kleine deeltjes zand, haar, wol, enz. zal altijd een manier vinden om binnen te komen. Daarom is het de moeite waard om de laptop regelmatig stofvrij te maken, ongeveer eens in de zes maanden, en zelfs vaker wanneer u de computer in meer vervuilde omstandigheden gebruikt.

Om de hoeveelheid vuil die het apparaat binnendringt nog steeds te verminderen, is het noodzakelijk om koffers, tassen te gebruiken voor het dragen en opbergen van de laptop. De mate van verstopping is helemaal niet afhankelijk van het model van het apparaat, maar wordt beïnvloed door de bedrijfsomstandigheden. Maar het is nog steeds de moeite waard eraan te denken dat sommige gewetenloze fabrikanten niet genoeg aandacht besteden aan het installeren van stofbescherming. Koop dus geen notebooks van HP en Chinese Hasee.

Wanneer moet je je laptop schoonmaken?

Als het apparaat meer lawaai begint te maken en intenser dan voorheen oververhit raakt, zet het dan aan en uit zonder uw deelname, u moet overwegen om de laptop onmiddellijk stofvrij te maken. Het is natuurlijk het beste om het apparaat naar een gespecialiseerd centrum te brengen voor het verlenen van deze diensten. Ze hebben meer ervaring en zullen een garantiekaart verstrekken. Lukt dit niet, dan zul je de laptop zelf stofvrij moeten maken. Om dit te doen, moet u over de volgende eenvoudige hulpmiddelen beschikken:

- harde borstels, bij voorkeur natuurlijk haar;

- platte of kruiskopschroevendraaier;

- wattenstaafjes;

- zuivere alcohol;

- een blikje perslucht of gewoon een spuit;

- thermisch vet.

Nat reinigen is hier natuurlijk niet aan de orde. Daarom is het de moeite waard om rubberen handschoenen te dragen om het apparaat te beschermen tegen vocht en vet.

Hoe een laptop te openen?

Om te beginnen met schoonmaken, moet je de laptop openen. Op de pagina's van internet kun je vaak tips vinden voor het schoonmaken van een laptop zonder het apparaat te demonteren, maar gebruik gewoon een stofzuiger en blaas alle gaten eruit, maar hier heb je weinig zin in. Daarom zullen we moeten demonteren, een schroevendraaier moeten nemen en demonteren.

image
image

Elk model wordt op een andere manier geopend. In sommige gevallen bevindt het ventilatiesysteem zich direct onder het deksel, in andere gevallen is het verborgen. Dit is allemaal vrij eenvoudig te onderscheiden, maar het is de moeite waard om iets te onthouden:

- alle handelingen met betrekking tot demontage worden uitgevoerd met volledige stroomonderbreking;

- alle handelingen zonder inspanning uit te voeren;

- tandwielen hebben verschillende lengtes, en het is de moeite waard om te onthouden welke, want het is niet zonder reden;

- als de bevestigingsmiddelen niet zichtbaar zijn, dan zijn er noodzakelijkerwijs vergrendelingen die heel gemakkelijk breken en het is niet langer mogelijk om ze te bevestigen;

- als de grendel er niet uit wil worden gedrukt, wordt er geen kracht uitgeoefend, maar een platte schroevendraaier van klein kaliber.

Hoe maak je een gedemonteerde laptop schoon

Wanneer het apparaat is gedemonteerd en klaar is voor de procedure, begint het proces van het stofvrij maken van de laptop met de ventilatorbladen en radiatorvinnen. De koeler wordt, afhankelijk van de uitvoering, ter plaatse of na demontage gereinigd. Minder gevorderde gebruikers kunnen zich beperken tot het verwijderen van de ventilator: deze is vrij eenvoudig te bevestigen met gewone schroeven.

image
image

Stofdeeltjes tussen de ventilatorbladen worden afgezogen met wattenstaafjes of perslucht. Blaas de ventilator niet uit met uw mond, omdat er vochtdeeltjes in het systeem kunnen komen. Ook hoeft u het advies voor het doorspoelen van de ventilator onder de kraan niet op te volgen, er is nooit vertrouwen in de volledige dichtheid van het lagercompartiment.

Als u de radiator reinigt zonder deze te verwijderen, is de procedure vergelijkbaar met de hierboven beschreven procedure, alleen moet de luchtstroom uit de patroon of spuit naar de ventilatieopeningen worden geleid. Als het onmogelijk is om met deze voorwerpen een sterke luchtstraal af te zuigen, gebruik dan borstels om de lamellen van de radiator van stof te reinigen. Sta in geen geval toe dat er een witte bloei verschijnt, deze kan ontstaan als gevolg van de reactie van vochtigheid met lucht, en hier is absoluut niets nuttigs aan.

image
image

Als u besluit de radiator te verwijderen, wat veel beter is om te reinigen, moet u mogelijk de thermische interface op de videochip en de centrale processor wijzigen. Gebruik bij het demonteren geen kracht, maar draai de structuur lichtjes en vernietig de gecementeerde thermische pasta voorzichtig. Het is ook noodzakelijk om witte en gedroogde vlekken van de zolen van de koeler grondig te verwijderen. Alcohol en watten zijn hiervoor het meest geschikt.

image
image

En nu de koelpasta is verwijderd, is het noodzakelijk om opnieuw en in een dunne laag met de dispenser aan te brengen. Daarna sturen we de radiator meteen naar zijn plaats. We schroeven het stevig vast met bouten, vaak wordt de volgorde van aandraaien aangegeven met cijfers, dus volg het. Daarna valt er niet veel meer in de laptop te reinigen van stof. Alle poorten, ventilatieopeningen en toetsenbord worden gespoeld met lucht in de cilinder. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het stof terugzakt, hier zal een stofzuiger niet interfereren. Alleen met een stofzuiger worden stofdeeltjes niet van het oppervlak van de laptop verzameld, maar direct in de lucht weggeveegd met een spuitbus of een borstel.

Thuis stretchen

Gebruik nooit natte doekjes of een ander reinigingsmiddel om de laptop stofvrij te maken. Nu alleen nog het apparaat in elkaar zetten. Het moeilijkste is nu om niets overbodigs achter te laten. Stof van het toetsenbord, de monitor en onder het deksel wordt verwijderd met een in alcohol gedrenkte doek of een speciaal hiervoor ontworpen servet.

Als je de laptop om de zes maanden stofvrij maakt, gaat hij best lang mee, misschien wel, tot het moment dat de eigenaar het model als duidelijk verouderd herkent.

Aanbevolen: