Waar Is Koelpasta Voor?

Inhoudsopgave:

Waar Is Koelpasta Voor?
Waar Is Koelpasta Voor?

Video: Waar Is Koelpasta Voor?

Video: Waar Is Koelpasta Voor?
Video: GPU koelpasta vervangen | How To #2 2024, April
Anonim

Thermische pasta is een uit meerdere componenten bestaande kunststofsubstantie met een hoge thermische geleidbaarheid. De processor wordt warm wanneer de computer in gebruik is; om oververhitting te voorkomen, moet de kap goed aansluiten op het oppervlak van de koelplaat. In werkelijkheid worden er microscopisch kleine luchtholtes tussen gevormd, waardoor omstandigheden ontstaan voor een slechte thermische geleidbaarheid. Koelvet brengt deze elementen met elkaar in contact, sluit holtes en verdringt lucht.

Waarom heb je koelpasta nodig?
Waarom heb je koelpasta nodig?

Noodzakelijk

  • - schroevendraaier;
  • - wattenschijfjes;
  • - oorstokken;
  • - koelpasta;
  • - een plastic kaart.

instructies:

Stap 1

Tijdens bedrijf droogt en smeert de koelpasta, waardoor er holtes ontstaan. Daardoor vervult het zijn functie niet. Vervanging van de pasta is vereist in de volgende gevallen:

- ter preventie, eenmaal per half jaar;

- wanneer de bedrijfstemperatuur van de processor stijgt.

Stap 2

De keuze van koelpasta.

Thermisch vet kan de volgende samenstelling hebben:

- olie (mineraal of synthetisch) en poeders van metalen zoals zilver, wolfraam of koper;

- olie en oxiden van metalen zoals zink of aluminium;

- olie en microkristallen.

Het is onmogelijk om zelf koelpasta te maken, maar het wordt verkocht in alle computerwinkels en servicecentra.

Stap 3

Het belangrijkste kenmerk van koelpasta, waar in de eerste plaats aandacht aan moet worden besteed, is de thermische geleidbaarheid. De minimale indicator is 0,7 W / (m•K), maar een dergelijke pasta is nauwelijks geschikt voor een krachtige processor. Sommige fabrikanten declareren gegevens over thermische geleidbaarheid tot 10 W / m • K. De tweede belangrijke indicator voor de kwaliteit van koelpasta is de bedrijfstemperatuur. Het geeft aan in welk bereik de pasta zijn gedeclareerde eigenschappen behoudt. Een andere indicator is dichtheid. Hoe hoger het is, hoe meer de deeltjes waaruit de koelpasta bestaat, worden verpletterd.

Stap 4

Vervanging van koelpasta.

Schakel de stroom van de computer uit, als u een laptop heeft - verwijder ook de batterij. U moet ook alle randapparatuur loskoppelen: toetsenbord, muis, stereo, enz. Demonteer uw laptop (computer) volgens de meegeleverde instructies. Zoek het rooster van de koeler en het koellichaam. Haal ze uit elkaar met een schroevendraaier. Verwijder opgehoopt stof en oude koelpasta met gewone wattenschijfjes. Oorstokjes helpen je om vuil op moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen.

Hoe koelpasta te vervangen?
Hoe koelpasta te vervangen?

Stap 5

Breng een kleine hoeveelheid nieuwe koelpasta aan op de processormatrijs. Je kunt de pasta met je vinger over het oppervlak smeren, maar om de gewenste laag te maken, ongeveer 0,3 mm, heb je een plastic kaart nodig. Sommige fabrikanten bieden speciale platen met koelpasta aan. Met behulp van een bord kunt u overtollig materiaal verwijderen.

Stap 6

Terwijl het koelsysteem gedemonteerd is, kunt u de koelventilator smeren met machineolie. Verwijder oude vetresten met een oorstokje. Druppel vervolgens met een houten tandenstoker een paar druppels olie. Dit vermindert wrijving, verhoogt de koelprestaties en vermindert het ventilatorgeluid.

Nu moet je alles op zijn plaats terugzetten en de computer- of laptopbehuizing sluiten.

Aanbevolen: