Wat Is North En South Bridge In Moederborden?

Inhoudsopgave:

Wat Is North En South Bridge In Moederborden?
Wat Is North En South Bridge In Moederborden?

Video: Wat Is North En South Bridge In Moederborden?

Video: Wat Is North En South Bridge In Moederborden?
Video: What is a Chipset? 2024, Mei
Anonim

Zuid- en Noord-bruggen zijn zeer belangrijke componenten van het moederbord. Elk van hen is verantwoordelijk voor speciale processen, zonder welke de normale werking van de computer onmogelijk is.

Wat is North en South Bridge in moederborden?
Wat is North en South Bridge in moederborden?

Soms zijn er situaties waarin uw computer niet meer werkt en u hem naar een servicecentrum moet brengen. In sommige gevallen hoor je dat de South Bridge is doorgebrand en moet het hele moederbord worden vervangen. De diagnose lijkt duidelijk, maar niet elke gebruiker weet wat de termen South Bridge en North Bridge betekenen. Deze twee apparaten van de computer, of liever het moederbord, zijn de belangrijkste functionele controllers die verantwoordelijk zijn voor de werking van alle andere componenten van het moederbord. Samen vormen deze bruggen een chipset, maar elk van hen is nog steeds verantwoordelijk voor zijn eigen functies. Deze vierkante chips kregen zo'n ongebruikelijke naam vanwege hun locatie op het moederbord: Noord - in het bovenste deel onder de processor en Zuid - onderaan.

Noordelijke brug

De Northbridge is een besturingsapparaat dat verantwoordelijk is voor de interactie van het moederbord met het RAM-geheugen, de videokaart en de processor van uw computer. Bovendien werkt dit chipsetelement niet alleen samen, maar regelt het ook de snelheid van de hierboven beschreven componenten. Een van de onderdelen van de North Bridge is de geïntegreerde video-adapter die in sommige moderne moederborden te vinden is - de zogenaamde geïntegreerde videokaart. Dienovereenkomstig bestuurt deze brug bovendien de bus van het apparaat dat verantwoordelijk is voor het verzenden van het beeld naar de monitor en de snelheid ervan. Bovendien verbindt de North Bridge alle bovenstaande apparaten met de South Bridge. In de regel heeft deze chip zijn eigen passieve koeling, dat wil zeggen dat er een koellichaam is geïnstalleerd, minder vaak vind je actieve koeling met een koeler. Dit wordt gedaan omdat de temperatuur van de North Bridge ongeveer 30 graden hoger is dan de temperatuur van de South Bridge. Dit komt door de verwerking van opdrachten van de meest actieve componenten van het systeem en de nabijheid van de processor, waardoor verwarming van buitenaf plaatsvindt.

Zuid-brug

De South Bridge is een functionele controller, waarvan de belangrijkste functie is om de zogenaamde "trage" verbindingen te implementeren, waaronder verschillende bussen, USB-, SATA- en LAN-controllers, voedingssysteem, BIOS en zelfs klok, in het algemeen, de lijst is vrij lang. Daarom leidt het uitvallen van de South Bridge ertoe dat het hele moederbord moet worden vervangen. Aangezien deze controller rechtstreeks in wisselwerking staat met externe apparaten, kan gewone oververhitting, veroorzaakt door bijvoorbeeld kortsluiting, de oorzaak van een storing worden.

Aanbevolen: