Hoe De Schermresolutie Te Berekenen

Inhoudsopgave:

Hoe De Schermresolutie Te Berekenen
Hoe De Schermresolutie Te Berekenen

Video: Hoe De Schermresolutie Te Berekenen

Video: Hoe De Schermresolutie Te Berekenen
Video: Ontbinden in factoren - Hoe werkt de product-som-methode? (havo/vwo 2) - WiskundeAcademie 2024, April
Anonim

De schermresolutie wordt gemeten in pixels. In een zwart-wit scherm bestaat een pixel uit één punt, in een kleur één - van drie: rood, groen en blauw. Als u het aantal van dergelijke elementen horizontaal en verticaal kent, kunt u hun totale aantal berekenen, evenals hun aantal per lengte-eenheid.

Hoe de schermresolutie te berekenen
Hoe de schermresolutie te berekenen

instructies:

Stap 1

Als het aantal horizontale en verticale punten bekend is, berekent u de totale schermresolutie door ze met elkaar te vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld: 1024 * 768 = 786432. Dat is net geen 0,8 megapixel.

Stap 2

Resolutie is niet alleen absoluut, maar ook relatief. In dit geval wordt het uitgedrukt in dots per inch. Gebruik eerst een liniaal met verdelingen om de horizontale en verticale afmetingen van het scherm te meten. Ze kunnen zich tot elkaar verhouden als 4: 3 of 16: 9. Als u de diagonaal van het scherm kent, kunt u ook de afmetingen van de zijkanten achterhalen zonder metingen - volgens de volgende tabel:

Stap 3

Converteer de resultaten voor het gemak naar inches. Bereken vervolgens de horizontale en verticale resolutie in dots per inch. Als het scherm bijvoorbeeld een diagonaal van 15 inch heeft, dan is de breedte 13,07 inch en de hoogte 7,35. Met 1024 horizontale pixels en 768 verticale pixels is de horizontale resolutie van dit scherm 1024/13, 07 = 78. 35 DPI (dot per inch) en verticaal is 768/7, 35 = 104, 49 DPI.

Stap 4

Als er geen gegevens op de diagonaal van het scherm staan, geef dan een effen witte achtergrond op het scherm weer, bevestig er een liniaal aan (druk er niet te hard op om het LCD-paneel niet te pletten) en kijk dan naar het schermgebied langs met de liniaal in een vergrootglas met een viervoudige vergroting … Tel hoeveel pixels er in 5 millimeter zijn. Vermenigvuldig het resultaat met 5,08 om de resolutie van dots per inch te krijgen. Voer twee van dergelijke metingen uit: horizontaal en verticaal.

Stap 5

Onthoud dat wanneer de resolutie van het beeld dat op de LCD-monitor wordt weergegeven niet overeenkomt met de fysieke resolutie van de sensor, een apparaat dat scaler wordt genoemd, automatisch wordt geschaald. Het beeld wordt verwerkt met behulp van een complex algoritme, het is niet mogelijk om het verlies aan scherpte volledig te vermijden. Om dit te voorkomen, moet u het besturingssysteem zo configureren dat de beeldresolutie overeenkomt met de matrixresolutie.

Aanbevolen: