Wat Zijn De IDE's Om Met Arduino Te Werken?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De IDE's Om Met Arduino Te Werken?
Wat Zijn De IDE's Om Met Arduino Te Werken?

Video: Wat Zijn De IDE's Om Met Arduino Te Werken?

Video: Wat Zijn De IDE's Om Met Arduino Te Werken?
Video: ARDUINO - Les 06 - Knipperend lampje 2024, April
Anonim

Iedereen die Arduino gaat leren kennen is bekend met de Arduino IDE. Hiermee kunt u schetsen schrijven, de juistheid controleren en deze in het geheugen van de Arduino-boards laden. Maar is dit de enige manier om programma's voor de Arduino te ontwikkelen? Helemaal niet! Laten we eens kijken welke andere ontwikkelomgevingen er zijn.

Arduino-logo
Arduino-logo

Noodzakelijk

  • -Arduino;
  • - computer.

instructies:

Stap 1

Laten we beginnen met de PROGRAMINO ontwikkelomgeving. Dit is een betaalde ontwikkelomgeving, maar u kunt deze 14 dagen gratis uitproberen. Programino vereist echter, net als andere ontwikkelomgevingen, dat je de Arduino IDE hebt geïnstalleerd. Wanneer u het programma voor de eerste keer start, geeft u het pad naar het uitvoerbare bestand arduino.exe op in de instellingen. Ga hiervoor naar het instellingenmenu: Opties -> Editor-instellingen. Er verschijnt een venster waarin u de paden naar de map met de Arduino IDE en gerelateerde bibliotheken moet specificeren. We zijn nu klaar om programma's in Programino te schrijven.

Programino-omgevingsinstellingen
Programino-omgevingsinstellingen

Stap 2

De taal die in deze ontwikkelomgeving wordt gebruikt, is dezelfde als in de originele Arduino IDE - C. Dat wil zeggen, als je al schetsen schrijft in de Arduino IDE, dan hoef je geen nieuwe programmeertaal te leren, wat een groot pluspunt is van deze ontwikkelomgeving.

Bovendien biedt deze IDE echter zo'n handige manier van snelle ontwikkeling als het voltooien van code. Dat wil zeggen, u hoeft niet constant de Arduino-opdracht en methodereferentie te doorlopen. U begint de code te typen en de ontwikkelomgeving zal u vragen om degene te kiezen die u wilt uit de beschikbare opties. U typt bijvoorbeeld "digi" en de IDE biedt u opties: "digitalRead", "digitalWrite".

Laten we een eenvoudige schets schrijven waarin we constant een van de analoge pinnen van de Arduino zullen pollen en de metingen naar de seriële poort zullen uitvoeren. Probeer de schets met de hand te typen, in plaats van te kopiëren en plakken, om het gemak van het voltooien van de Programino-code te voelen.

Schets in Programino
Schets in Programino

Stap 3

Wat biedt de Programino IDE nog meer interessants? Deze ontwikkelomgeving heeft verschillende interessante tools beschikbaar via het menu Tools. Bijvoorbeeld kladblok, LCD-tekenontwerper, converter tussen DEC-BIN-HEX, seriële poortterminal, analoge plotter en andere.

Laten we de tool Analog Plotter eens nader bekijken. Met deze tool kun je visualiseren wat er vanuit de Arduino in de COM-poort komt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om de meetwaarden van sommige analoge sensoren weer te geven: temperatuur, vochtigheid, druk, verlichting en andere.

Om de plotter in de schets te laten werken, moet u de seriële poort activeren met een snelheid van 19200 kb / s. De gegevens worden naar de plotter afgedrukt met Serial.println (). Laten we een analoge plotter starten. Druk op de Connect-knop om verbinding te maken met de poort waarop we een Arduino hebben aangesloten.

Analoge plotter in Programino
Analoge plotter in Programino

Stap 4

Een ander interessant alternatief voor de Arduino IDE is B4R, oftewel "Basic for Arduino". Aan het einde van het artikel wordt ook een link naar de officiële site gegeven. Deze ontwikkelomgeving is interessant omdat deze Basic-taal gebruikt in plaats van C. Het ondersteunt ook code-aanvulling. Bovendien is het helemaal gratis.

Bij de eerste start vereist de B4R-omgeving ook dat u het pad naar de directory met de Arduino IDE specificeert, evenals, indien nodig, extra niet-standaardbibliotheken en gemeenschappelijke modules. Deze instellingen kunnen later worden geconfigureerd via het menu Extra -> Paden configureren.

B4R-omgevingsinstellingen
B4R-omgevingsinstellingen

Stap 5

Laten we een schets als deze schrijven en tegelijkertijd de B4R IDE eens nader bekijken.

In het centrale deel is er een veld voor het bewerken van de code. Aan de rechterkant is het tabbladengebied en de tabbladen zelf: beschikbare bibliotheken, schetsmodules, geschiedenis en zoeken. Op bovenstaande foto is een tabblad geopend met een tijdschrift. Het is te zien dat hier berichten worden weergegeven, die in het programma zijn ingesteld door de opdracht Log (). In deze ontwikkelomgeving kun je breekpunten instellen, wat erg handig is bij het debuggen, en ook bladwijzers gebruiken om sneller door de code te navigeren.

U kunt in deze ontwikkelomgeving niet meteen beginnen met programmeren, omdat het gebruikt een andere, meer objectgeoriënteerde taal dan de klassieke Arduino IDE, met een andere syntaxis. Het gemak van deze omgeving en de beschikbaarheid van goede begeleiding door de ontwikkelaars maken deze nadelen echter goed.

Eerste schets in B4R
Eerste schets in B4R

Stap 6

Er zijn andere ontwikkelomgevingen voor Arduino naast de genoemde. Bijvoorbeeld codeblokken. Het heeft dezelfde mogelijkheden als die beschreven door de IDE, dus ik zal het niet in meer detail beschrijven.

Maar nu weet je dat er alternatieve, veel handigere ontwikkelomgevingen zijn voor Arduino. Het gebruik ervan zal de ontwikkeling van uw eigen schetsen aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen.

Aanbevolen: