Welk Virus Is Het Gevaarlijkst?

Inhoudsopgave:

Welk Virus Is Het Gevaarlijkst?
Welk Virus Is Het Gevaarlijkst?

Video: Welk Virus Is Het Gevaarlijkst?

Video: Welk Virus Is Het Gevaarlijkst?
Video: Hoe gevaarlijk is het coronavaccin? 2024, April
Anonim

Er zijn meer dan driehonderdduizend verschillende soorten virussen die een gevaar vormen voor de mens en verschillende ziekten veroorzaken. Onder hen zijn er zwakke exemplaren die alleen kortdurende ziekten veroorzaken. Maar als gevolg van natuurlijke selectie zijn sommige virussen echte moordenaars geworden: ze hebben geleerd zich met grote snelheid te verspreiden en ernstige gevolgen te hebben. Er zijn verschillende gevaarlijke virussen, waaronder het moeilijk is om een winnaar te noemen.

Welk virus is het gevaarlijkst?
Welk virus is het gevaarlijkst?

Griepvirussen

Er zijn veel verschillende influenzavirussen en het is deze groep die als een van de gevaarlijkste voor de mens wordt beschouwd, aangezien influenza in de hele geschiedenis van zijn ontwikkeling meer levens heeft geëist dan enig ander virus. Zo leidde de beroemde "Spaanse griep" aan het begin van de 20e eeuw tot de dood van ongeveer vijftig miljoen mensen. Tegelijkertijd werd de Spaanse griep heel gemakkelijk en snel overgedragen - met behulp van de geringste hoeveelheid speeksel of slijm dat werd uitgescheiden bij het hoesten.

Sommige soorten griep kunnen zo snel veranderen dat mensen of dieren geen tijd hebben om immuniteit op te bouwen. Influenza A (orthomyxovirus) epidemieën doden elk jaar honderdduizenden mensen. Periodiek muteert dit virus, wat leidt tot grote pandemieën - de meest wereldwijde en was de "Spaanse griep" in 1918.

Peststok

Pestbacil is een zeer gevaarlijk virus voor mensen, dat enkele eeuwen geleden miljoenen levens heeft geëist. Tijdens de pestpandemie stierf ongeveer de helft van de totale bevolking van de besmette regio's. In het midden van de 14e eeuw daalde de wereldbevolking met maar liefst honderd miljoen mensen, alleen dankzij dit vreselijke virus.

Maar met de uitvinding van antibiotica werd de pestbacil minder gevaarlijk, nu wordt de pest behandeld, hoewel in sommige gebieden nog steeds uitbraken van infectie worden gevonden.

hiv

Het humaan immunodeficiëntievirus is een van de belangrijkste vijanden van de mensheid. Tijdens zijn bestaan heeft het ongeveer twintig miljoen mensen gedood - lang niet zoveel als de pest of de griep, maar het gebrek aan effectieve behandeling voor deze ziekte maakt dit virus nog steeds zo gevaarlijk. Tot nu toe kan medicijnen alleen de progressie van infectie vertragen en stoppen, waardoor het begin van de laatste fase - AIDS - wordt uitgesteld.

Maar het virus muteert voortdurend, dus je moet de behandelingsregimes veranderen en vroeg of laat blijkt de therapie niet effectief te zijn en sterft de persoon.

Ebola-virus

Het Ebola-virus wordt een van de gevaarlijkste voor mensen genoemd, omdat het zich met een recordsnelheid ontwikkelt en in slechts twee dagen doodt. Het wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht, samen met bloed en andere vloeistoffen, de incubatietijd duurt maximaal drie weken, maar zodra het virus zich in het lichaam begint te ontwikkelen, veroorzaakt het zeer snelle en ernstige schade. Patiënten hebben braken, uitdroging, bloedingen, mentale schade. Letterlijk in een kwestie van uren wordt de psyche vernietigd, het vlees ontleedt, de interne organen worden geleiachtig. Er is geen vaccin tegen dit virus en er is geen specifieke behandeling. In sommige gevallen herstelt een persoon, maar bepaalde typen van het Ebola-virus zijn in 90% van de gevallen dodelijk.

Aanbevolen: