Wat Is Een Proxyserver

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Proxyserver
Wat Is Een Proxyserver

Video: Wat Is Een Proxyserver

Video: Wat Is Een Proxyserver
Video: What is a Proxy Server? 2024, April
Anonim

Een proxyserver is een server die zich tussen de clientcomputer en de eigenlijke server op internet bevindt. De proxyserver speelt de rol van het onderscheppen van elk verzoek aan de gevraagde server en het controleren van de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het gewenste adres op internet. Als dit niet mogelijk is, stuurt de proxy het verzoek naar een andere server.

Wat is een proxyserver
Wat is een proxyserver

Basisfuncties van een proxyserver

Bij gebruik in een onderneming kan een proxyserver, naast toegang tot internet, d.w.z. zijn belangrijkste rol, het heeft ook de functie om controle en veiligheid te waarborgen. Als gatewayserver fungeert een proxyserver als een scheiding tussen het bedrijfsnetwerk en andere netwerken.

Een internetproxyserver is ook gekoppeld aan een firewallfunctie, die wordt gebruikt om het bedrijfsnetwerk te beschermen tegen indringers van buitenaf.

Hoe de proxyserver werkt

Een internetproxyserver, die verzoeken ontvangt van webpagina's of andere internetgebruikers, controleert deze op de mogelijkheid van uitvoering, rekening houdend met de gespecificeerde filtering. Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, controleert de proxyserver zijn cache voor de opgevraagde pagina's (dit is het geval als de proxyserver een cacheserver is). Als de webpagina's waarnaar het verzoek is verzonden, worden gevonden, worden ze teruggestuurd naar de gebruiker. In dit geval is er geen proxyserver nodig, zoals in een tool om het verzoek door te sturen. Als de pagina niet in de cache kan worden gevonden, fungeert de proxyserver als een client die zijn eigen IP-adres gebruikt en een webpagina opvraagt van andere servers die zich op internet bevinden.

Vanuit de visuele perceptie van gebruikers lijkt de proxyserver niet te bestaan. Dit komt omdat het verzenden van een verzoek en het ontvangen van een reactie erg snel gaat. Tegelijkertijd lijkt het voor de gebruiker dat ze rechtstreeks van de internetserver zijn gemaakt.

Er zijn twee hoofdredenen om proxy's te gebruiken. Een daarvan is prestatieverbetering en de andere is het filteren van query's. Een internetproxyserver kan de prestaties voor gebruikers verbeteren omdat alle verzoeken van de gebruiker worden opgeslagen, waardoor internet veel sneller wordt. De tweede reden voor het gebruik van proxyservers is verzoekfiltering, wat kan worden overwogen op scholen of op het werk. In dat geval kan aan studenten of medewerkers de toegang tot bepaalde internetsites worden ontzegd. Dit wordt bereikt door de te gebruiken proxy te configureren.

Soorten proxyservers

Proxyservers verschillen in het niveau van anonimiteit of transparantie door het echte IP-adres van de klant te verbergen.

Transparante webproxy's zijn wanneer een proxyserver, door een verzoek naar een bestemmingsserver te sturen, openlijk onthult dat het een proxyserver is. Bovendien verbergt het het IP-adres van de klant niet. Anonieme webproxy's verbergen het feit niet dat ze proxy's zijn, maar ze zenden niet het IP-adres van de klant uit. Er zijn ook proxyservers die hun proxystatus bekendmaken, maar een ander IP-adres gebruiken dan het daadwerkelijke.

Aanbevolen: