Waarom Knippert De Muis?

Waarom Knippert De Muis?
Waarom Knippert De Muis?

Video: Waarom Knippert De Muis?

Video: Waarom Knippert De Muis?
Video: Tip de Muis - Weg met de regels / Kabam! 2024, Mei
Anonim

Waarschijnlijk heb je dit gedrag achter een optische muis opgemerkt: als je hem lange tijd niet beweegt, daalt de helderheid van de LED en als je hem een paar minuten met rust laat, begint hij helemaal te knipperen. Is dit een storing, of is het zoals het hoort?

Waarom knippert de muis?
Waarom knippert de muis?

Om te begrijpen waarom de muis-LED begint te knipperen en waarom deze überhaupt nodig is, moet u eerst vertrouwd raken met het werkingsprincipe van een optische muis. Draai de arm om en bekijk het optische systeem. Besteed aandacht aan het ingewikkelde detail dat de lens en het prisma combineert. Het prisma is nodig omdat de LED horizontaal is geplaatst en het licht ervan naar beneden moet worden gericht. Rechtstreeks naar het tapijt. De aanwezigheid van een lens geeft aan dat de muis een camera heeft.

Deze kamer is extreem primitief. De resolutie is slechts 16 lijnen bij 16 pixels. Half zo groot als een mechanische televisiecamera uit het begin van de twintigste eeuw. Ze maakt regelmatig foto's van de textuur van het tapijt en een speciale microprocessor analyseert ze. Door de verplaatsing van de textuur bepaalt het in welke richting de muis werd bewogen en geeft het informatie hierover door aan de computer.

Wanneer de manipulator wordt verplaatst, moeten de foto's met grote snelheid worden gemaakt. In dit geval moet de LED continu branden, zodat de camera op elk gewenst moment een foto kan maken. Als de muis stilstaat, kun je minder vaak foto's maken van het vloerkleed. Om de levensduur van de LED (en de batterijlading, als we het hebben over een muis die is aangesloten op een laptop of een draadloos aanwijsapparaat) te sparen, kunt u deze niet constant laten branden, maar snel laten knipperen. Zo snel dat het voor het oog lijkt dat hij nog steeds continu gloeit, maar met minder helderheid. Als je in deze modus echter met de muis in de lucht zwaait, merk je het stroboscopische effect. Wetenschappelijk wordt deze manier van dimmen pulsbreedtemodulatie genoemd.

Als de muis enkele minuten niet wordt gebruikt, schakelt de microprocessor de LED in een nog zuinigere modus. Hij begint af en toe korte flitsen te geven. Hun duur is voldoende om tijd te hebben om een foto te maken en te bepalen of de manipulator is verplaatst. Als blijkt dat dit het geval is, zal de microprocessor de LED direct op constant licht zetten en de camera dwingen om met een hoge frequentie foto's te maken. Maar voordat dit gebeurt, kan er een korte pauze zijn. Daarom is het mogelijk dat een muis die lange tijd niet actief is geweest, niet meteen weer reageert op bewegingen - dit is normaal.

Aanbevolen: