Wat Te Doen Als Je Laptop Vaak Een Blauw Scherm Heeft

Inhoudsopgave:

Wat Te Doen Als Je Laptop Vaak Een Blauw Scherm Heeft
Wat Te Doen Als Je Laptop Vaak Een Blauw Scherm Heeft

Video: Wat Te Doen Als Je Laptop Vaak Een Blauw Scherm Heeft

Video: Wat Te Doen Als Je Laptop Vaak Een Blauw Scherm Heeft
Video: Blauw scherm in Windows 10 oplossen – BSOD (Blue Screen of Death) 2024, April
Anonim

Het verschijnen van een blauw scherm op de laptopmonitor duidt op een storing. Sysadmins noemen het het Blue Screen of Death (BSOD). Het foutbericht dat u ontvangt, helpt het probleem op te lossen, maar u hebt mogelijk ook een volledige diagnose van uw computer nodig.

Wat te doen als je laptop vaak een blauw scherm heeft
Wat te doen als je laptop vaak een blauw scherm heeft

Probleemoplossen

Wanneer een blauw scherm verschijnt, noteert u de informatie die wordt aangegeven na de woorden "Het probleem lijkt te worden veroorzaakt door het volgende bestand" op een stuk papier. Daarin geeft het systeem een lijst met bestanden aan, waarvan de onjuiste werking tot een fout leidt. Noteer ook de foutcode die volgt op het woord "STOP:". U kunt erachter komen wat deze code betekent en de fout oplossen door deze in een zoekmachine op internet te typen.

Als u het probleem niet op deze manier kunt oplossen, moet u een volledige scan van de laptop uitvoeren, mogelijk moet u dit in de veilige modus doen. Denk eens terug aan de wijzigingen die u de laatste tijd aan uw laptop hebt aangebracht. Meestal wordt het verschijnen van een blauw scherm veroorzaakt door onjuiste instellingen van de laptophardware, evenals wijzigingen in de parameters van sommige programma's (bijvoorbeeld het bijwerken van stuurprogramma's). Probeer deze parameters terug te zetten naar hun vorige modus.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van blauwe schermen is een slechte fysieke verbinding van laptopcomponenten. Open de laptoptas en controleer of alle kabels en kaarten goed zijn aangesloten. Dit doen met een laptop is wat lastiger dan met een desktop computer.

Controleer ook bij welke temperatuur uw laptop werkt. Oververhitting van de videokaart en processor kan ook een fout veroorzaken. Om deze parameter te diagnosticeren, kunt u het BIOS van de laptop raadplegen of gespecialiseerde software gebruiken.

Slechte prestaties van bepaalde elementen van de laptop kunnen ook leiden tot het verschijnen van een blauw scherm. Er zijn speciale programma's voor hun diagnose. Het gratis programma memtest86 kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de geheugenkaarten te controleren en het programma chkdsk kan worden gebruikt om de harde schijf te diagnosticeren.

Als de door u aangebrachte softwarewijzigingen niet werken, moet u mogelijk het besturingssysteem opnieuw installeren.

Opnieuw opstarten

In sommige gevallen eindigt het verschijnen van een blauw scherm met een herstart van de laptop. Dit gebeurt vrij snel en het is niet mogelijk om de inhoud van het scherm te analyseren. Om te voorkomen dat de computer opnieuw wordt opgestart, moet u de juiste wijzigingen aanbrengen in de instellingen. Open hiervoor het venster Systeemeigenschappen door op de toetsen Windows + Pauze te drukken. Ga naar het tabblad Geavanceerd, klik in het gedeelte Opstarten en herstellen op de knop Opties. Schakel in het geopende venster het selectievakje 'Automatische herstart uitvoeren' uit.

Aanbevolen: