Hoe Groot Een Swap-partitie Maken Bij Het Installeren Van Linux

Inhoudsopgave:

Hoe Groot Een Swap-partitie Maken Bij Het Installeren Van Linux
Hoe Groot Een Swap-partitie Maken Bij Het Installeren Van Linux

Video: Hoe Groot Een Swap-partitie Maken Bij Het Installeren Van Linux

Video: How to Partition/Prepare your Hard Drive to Dual-Boot Linux 2022, December
Anonim

Een paar veelgestelde vragen bij het installeren van Linux - hoe groot moet een swappartitie zijn en is deze überhaupt nodig? Voorheen werd aanbevolen om een ​​swap-partitie te maken die twee keer zo groot was als de hoeveelheid RAM, maar nu, wanneer de hoeveelheid RAM op een computer 128 gigabyte kan bereiken, is deze regel niet altijd van toepassing, omdat in de meeste gevallen een swap-partitie vrije ruimte verspilt op de harde schijf….

Hoe groot een swap-partitie maken bij het installeren van Linux
Hoe groot een swap-partitie maken bij het installeren van Linux

Wat is een swappartitie en waar is het voor?

Wanneer het programma opstart, worden de code en enkele gegevens in het RAM (Random Access Memory) geladen. Als een of meer actieve programma's minder RAM nodig hebben dan op de computer is geïnstalleerd, blijven ze normaal functioneren. Maar als er minder vrije ruimte over is in het RAM-geheugen dan het programma nodig heeft om zijn gegevens te laden, dan zal het een foutmelding geven en stoppen met werken.

Op zulke momenten begint Linux de swap-partitie op de harde schijf te gebruiken als RAM, waardoor het beschikbare volume wordt "vergroot" - het verplaatst ongebruikte gegevens van RAM ernaar, waardoor er ruimte vrijkomt voor nieuwe.

Het lijkt erop, waarom heb je dan überhaupt relatief duur RAM-geheugen nodig, als je voor hetzelfde geld een veel grotere harde schijf kunt kopen en alles als een swap-partitie kunt gebruiken? Het draait allemaal om snelheid. Toegang tot gegevens in RAM is ongeveer honderdduizend keer sneller dan op een harde schijf (de werkelijke gegevens variëren van systeem tot systeem). Dezelfde bewerking met toegang tot gegevens in RAM en een swappartitie, die in het eerste geval één seconde zou duren, zal in het tweede geval vele uren duren.

Een swap-partitie is dus niet geschikt voor permanent gebruik als random access memory, maar kan tijdens piekuren veel helpen, omdat het voorkomt dat programma's vastlopen en stoppen.

Dus hoeveel ruimte moet je toewijzen aan de swappartitie?

Het is onmogelijk om een ​​duidelijk antwoord op deze vraag te geven, omdat dit afhangt van de specifieke configuratie van het systeem en de reeks taken die het oplost, maar er zijn basisaanbevelingen:

  • als de hoeveelheid RAM minder is dan 2 gigabyte, dan moet de swappartitie minstens twee keer zo groot zijn
  • als de hoeveelheid RAM meer dan 2 gigabyte is, dan moet de grootte van de swappartitie gelijk zijn aan RAM * 2 + 2GB
  • als de hoeveelheid RAM meer dan 4 gigabyte is, dan moet de grootte van de swappartitie gelijk zijn aan 20% van de grootte van het RAM

Populair per onderwerp