Hoe Het Touchpad Werkt

Hoe Het Touchpad Werkt
Hoe Het Touchpad Werkt

Video: Hoe Het Touchpad Werkt

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Video: Hoe werkt mijn touchpad? 2023, Februari
Anonim

Touchpad (Engelse touchpad - touch panel) - een invoerapparaat dat op alle moderne laptops aanwezig is. Het werd uitgevonden in 1988. en is sindsdien het meest gebruikte cursorbesturingsapparaat op een laptop gebleven. Het werkingsprincipe van het touchpad is vrij eenvoudig, waardoor het zeer betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken is.

touchpad
touchpad

In het touchpad bevinden zich horizontaal en verticaal veel inductief-capacitieve sensoren die de locatie van de vinger bepalen door de elektrische capaciteit te veranderen. Als je het touchpad uit elkaar haalt en met hoge vergroting bekijkt, zie je een raster van metalen geleiders (condensatoren), die gescheiden zijn door een niet-geleidende polyesterfilm. Vanwege het feit dat een persoon een elektrische stroom goed genoeg geleidt, verandert het elektrische veld en daarmee de capaciteit van de condensatoren wanneer een vinger het aanraakpaneel aanraakt. Door de capaciteit van elke condensator te meten, kan de computer nauwkeurig de coördinaten van de vinger op het touchpad achterhalen.

Bovendien is het mogelijk om de geschatte druk te bepalen die op het touchpad wordt uitgeoefend. Dit is mogelijk door een toename van het elektrisch vermogen bij toenemende druk en een toename van het aantal vingers op het paneel.

De capaciteit van condensatoren in het net wordt ook beïnvloed door externe elektrische velden en andere fysieke effecten. In dit opzicht verschijnt een jitterende verandering in de gemeten capaciteit "jitter". Om het te neutraliseren, worden "filterende" algoritmen gebruikt. Ze transformeren "jitter" in een soepele positionering. Er zijn veel van dergelijke algoritmen, maar de meest voorkomende is een eenvoudige, het "gemiddelde-venster"-algoritme.

Zoals u kunt zien, is het werkingsprincipe van het touchpad heel eenvoudig, daarom werd het zo wijdverbreid. Qua betrouwbaarheid overtreft het alle andere manipulatoren.

Populair per onderwerp