Waar Is Het BIOS?

Inhoudsopgave:

Waar Is Het BIOS?
Waar Is Het BIOS?

Video: Waar Is Het BIOS?

Video: Waar Is Het BIOS?
Video: PC BIOS Settings 2024, Mei
Anonim

De interactie tussen de computerhardware en de gebruiker wordt uitgevoerd met behulp van het besturingssysteem - Mac OS, Linux, Windows. De intermediair tussen het besturingssysteem en de componenten van de computer is het BIOS, het basisinvoer-/uitvoersysteem dat direct start na het aanzetten van de computer.

Waar is het BIOS?
Waar is het BIOS?

Wat is BIOS

BIOS is een verzameling firmware die alle componenten op een moederbord bestuurt. Eenmaal in het RAM geladen, voert het BIOS de Power On Self Test (POST) van de computer uit. De test controleert het energiebeheersysteem, RAM, randapparatuurpoorten, harde schijven en hun controllers, initialiseert systeembronnen en chipsetregisters.

Systeemconfiguratiegegevens worden opgeslagen in een speciale CMOS-geheugenchip (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Deze microschakeling heeft zijn eigen stroombron - een ronde batterij op het moederbord.

Na 3-5 jaar gebruik is de batterij leeg. Hierdoor wordt de CMOS-inhoud gewist en wordt er een foutbericht weergegeven wanneer de computer wordt aangezet.

Tijdens de test vergelijkt het BIOS informatie over de huidige staat van de computer en die in het CMOS. Als er verschillen worden gevonden, werkt het programma ofwel de inhoud van de geheugenchip bij of vraagt het de gebruiker om wijzigingen aan te brengen in het Setup-BIOS.

Het BIOS rapporteert de resultaten van de controle met een reeks pieptonen. Eén kort signaal geeft de succesvolle afronding van de test aan, waarna de besturing van de computer wordt overgedragen aan het besturingssysteem. Het BIOS zoekt naar het OS-laadprogramma in de volgorde die wordt aangegeven in het gedeelte Boot Record (verschillende fabrikanten kunnen het anders noemen): harde schijf, flashstation, cd- of dvd-station. De prioriteit van opstartapparaten is door de gebruiker gedefinieerd.

Als een kritieke hardwarestoring is gedetecteerd, klinkt een combinatie van korte en lange pieptonen. Hun decodering wordt geleverd door de BIOS-ontwikkelaar in de handleiding voor het moederbord en op de officiële website. Soms wordt de foutmelding in tekstvorm op de monitor weergegeven.

Om de BIOS Setup te openen, moet u op de F2, F10 of Delete-toets drukken, afhankelijk van de BIOS-ontwikkelaar. Na de POST-piep verschijnt een promptregel die de vereiste toets aangeeft.

Wat is ROM

BIOS-opdrachten worden geschreven in alleen-lezen geheugen (ROM) - niet-vluchtig flashgeheugen. Meestal is de ROM-behuizing gemarkeerd met een heldere holografische sticker, zodat de BIOS-chip gemakkelijk te vinden is. Het bevindt zich in een speciaal blok op het moederbord, van waaruit het indien nodig kan worden verwijderd. In dit geval moet ervoor worden gezorgd dat de contacten van de microschakeling niet worden verbogen.

Moderne EEPROM's kunnen worden geflitst, d.w.z. hun inhoud wijzigen. Er zijn speciale programma's om het BIOS te flashen. De behoefte aan deze procedure ontstaat met name als het oude moederbord conflicteert met nieuwe hardware, bijvoorbeeld een grote harde schijf.

Aanbevolen: