Hoe Een Voorbeeld Te Bouwen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Voorbeeld Te Bouwen?
Hoe Een Voorbeeld Te Bouwen?

Video: Hoe Een Voorbeeld Te Bouwen?

Video: Hoe Een Voorbeeld Te Bouwen?
Video: 26 GEWELDIGE KNUTSELHACKS DIE JE IN MINDER DAN 5 MINUTEN KUNT MAKEN 2024, April
Anonim

Wiskundige methoden worden veel gebruikt in sociologisch onderzoek. Bij een massa-enquête wordt het steekproeftype bepaald in de programmeerfase. De meest gebruikte steekproefmethode en quotasteekproef. Het grootste nadeel van dit laatste is dat het niet per ongeluk is. Aangezien een strikt willekeurige steekproef, die de parameters van de algemene bevolking weerspiegelt, een zeldzaamheid is in de sociologie, is een correcte steekproef belangrijk bij het modelleren van sociale objecten.

Hoe een voorbeeld te bouwen?
Hoe een voorbeeld te bouwen?

instructies:

Stap 1

Als u wordt geconfronteerd met de taak om een kleine studie uit te voeren op basis van een kleine steekproef, die niet de pretentie heeft strikt representatief te zijn, selecteert u de elementen zorgvuldiger, rekening houdend met alle criteria en voorwaarden van het experiment. In het geval van een grote steekproef die een belangrijk onderzoeksonderwerp vertegenwoordigt (bijvoorbeeld de populatie van een groot administratief centrum), overweeg dan om afzonderlijke elementen van de steekproef te vervangen.

Stap 2

Maak bij het samenstellen van een kleine steekproef van objecten een lijst van de elementen ervan in de vorm van een lijst met geïnterviewde respondenten; geanalyseerde teksten; objecten onder observatie, enzovoort. In tegenstelling tot een kleine steekproef is een grote steekproef meestal anoniem en biedt het geen mogelijkheid om met een benoemde lijst te werken.

Stap 3

Geef voor een kleine steekproef de resultaten van de informatieverwerking weer in relatieve aandelen of percentages, maar ook in absolute termen. Een grote steekproef maakt het in de regel niet mogelijk om de resultaten in absolute termen weer te geven. Bereken percentages met een redelijke mate van nauwkeurigheid, dat wil zeggen tot hele waarden.

Stap 4

Maak een algoritme voor het selecteren van elementen in de steekproefpopulatie. Probeer de lijst met alle items zo uniform mogelijk te houden. Aan dit criterium wordt bijvoorbeeld voldaan door een alfabetische lijst. Als er een alfabetische lijst beschikbaar is, gebruikt u een algoritme voor willekeurige selectie met behulp van een generator voor willekeurige getallen. De tweede methode is het gebruik van mechanische selectie, wanneer de stap eerst wordt berekend (als een quotiënt van het delen van de totale populatie door de steekproefomvang), en vervolgens het vereiste aantal elementen wordt geselecteerd.

Stap 5

Vorm bij het construeren van een steekproef voor observatie en inhoudsanalyse eerst een idee van de structuur van het observatieobject. Als het object een massaverschijnsel is, specificeer dan de gegevens over de plaats en tijd van hun bezit, over de regelmaat van de gebeurtenis. Als evenementen niet regelmatig plaatsvinden, heroverweeg dan uw onderzoeksstrategie en kies voor een solide onderzoeksmethode of een bulkmethode.

Aanbevolen: