Hoe De Systeemeenheid Te Reinigen?

Hoe De Systeemeenheid Te Reinigen?
Hoe De Systeemeenheid Te Reinigen?

Video: Hoe De Systeemeenheid Te Reinigen?

Video: Hoe De Systeemeenheid Te Reinigen?
Video: Multifunctioneel vouwmesje Victorinox Explorer model 1.6703 rood-best Swiss 2023, Maart
Anonim

Het interne volume van een computersysteemeenheid is een plaats in elk appartement waar het minst vaak wordt schoongemaakt. Het stof dat zich daar ophoopt, is immers niet zichtbaar en om er bij te komen, moet u het deksel losschroeven. Ondertussen is het stof in de computer niet alleen slordig.

Hoe de systeemeenheid te reinigen?
Hoe de systeemeenheid te reinigen?

Ze bemoeit zich ernstig met zijn werk. Moderne computersystemen verbruiken veel stroom. Al deze energie wordt op de een of andere manier omgezet in warmte, die vrijkomt in de systeemeenheid. Bovendien stoten sommige gebieden veel warmte uit, vooral de centrale processor- en videokaartchips, evenals een aantal andere microschakelingen. Om de warmteafvoer te vergemakkelijken, zijn dergelijke microschakelingen uitgerust met radiatoren. Een processor zonder koellichaam kan bijvoorbeeld helemaal niet functioneren - hij zal onmiddellijk doorbranden door de warmte die hij afgeeft. Ook de heatsink van de processor en videokaartchips moeten worden voorzien van ventilatoren die de warmteafvoer verbeteren.

Al deze trucs zijn echter nutteloos als de radiator bedekt is met een dichte laag stof. Los stof is ideale warmte-isolatie, een echte "bontjas" die alle warmte onder zijn hoes vasthoudt. Het resultaat is een verslechtering van de koeling, meer geluid van de ventilatoren, gedwongen om sneller te draaien om een veilige temperatuur te garanderen, en in de moeilijkste gevallen zal de processor gedwongen worden om een tijdje uit te schakelen totdat de temperatuur tot acceptabele waarden daalt. Bovendien is stof gevaarlijk omdat het een elektrische ontlading kan veroorzaken tussen verschillende secties van printplaten en elementen, wat in het algemeen dure apparatuur kan uitschakelen.

Daarom moet de systeemeenheid regelmatig en grondig worden gereinigd. Dit is niet moeilijk om te doen, hoewel natuurlijk voorzichtigheid geboden is bij het omgaan met complexe elektronische apparatuur.

Allereerst moet u de computer uitschakelen en niet alleen het besturingssysteem afsluiten, maar ook de stekker uit het stopcontact halen. Feit is dat na het afsluiten van Windows er nog spanning op een aantal circuits en circuits blijft staan, aangezien de computer klaar blijft om aan te zetten en zelfs kan reageren op bepaalde gebeurtenissen, zoals toetsaanslagen of het ontvangen van netwerksignalen. Om het gevaar van kortsluiting uit te sluiten, moet de stroom volledig worden losgekoppeld.

Pak een schroevendraaier en open de systeemeenheid. Meestal is een kruiskopschroevendraaier voldoende, maar soms is een inbusschroevendraaier nodig. Sommige systeemblokken hoeven helemaal niet te worden losgedraaid, ze openen met vergrendelingen. Inspecteer het deksel zorgvuldig voordat u het opent. Als er stickers op de hoes zitten om er zeker van te zijn dat je computer nog onder de garantie valt, zorg er dan voor dat de garantie is verlopen. Anders maakt het openen van de behuizing uw recht op reparatie onder de garantie ongeldig.

Verwijder het deksel door de bevestigingsschroeven los te draaien (of de vergrendelingen te openen). In de regel is dit de zijkant van de systeemeenheid, hoewel er verschillende uitvoeringen zijn. De afdekking moet zonder moeite worden verwijderd. Als u het deksel niet zonder moeite kunt verwijderen, inspecteer het dan zorgvuldig - u bent misschien een schroef vergeten of u moet het deksel in een andere richting openen.

Open het deksel en gebruik een stofzuiger met een smal mondstuk om het stof voorzichtig te verwijderen. Probeer het oppervlak van de platen en de elektronische componenten die erboven uitsteken niet aan te raken - ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd. Het moeilijkste om stof uit de vele ventilatoren te halen. Als de stofzuiger is uitgerust met een blaasstand, kan het stof eraf worden geblazen.

Wanneer u klaar bent met het reinigen van de systeemeenheid, plaatst u het deksel en de bevestigingsschroeven voorzichtig terug op hun plaats.

Populair per onderwerp