Wat Is Phishing En Hoe Kun Je Jezelf Ertegen Beschermen?

Inhoudsopgave:

Wat Is Phishing En Hoe Kun Je Jezelf Ertegen Beschermen?
Wat Is Phishing En Hoe Kun Je Jezelf Ertegen Beschermen?

Video: Wat Is Phishing En Hoe Kun Je Jezelf Ertegen Beschermen?

Video: Wat Is Phishing En Hoe Kun Je Jezelf Ertegen Beschermen?
Video: Drie praktische voorbeelden van een cyberaanval en wat je ertegen kunt doen - Hack Van De Dam #5 2024, Mei
Anonim

Wat 'phishing' is, kan worden aangenomen door de betekenis van het Engelse woord 'fish' (fish) te onthouden. Phishing is dus een soort van vissen, maar de gebruiker is er een smakelijke vis in, of liever zijn persoonlijke gegevens, die toegang tot geld opent.

Wat is phishing en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?
Wat is phishing en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

Het is natuurlijk erg handig om je geld te kunnen beheren en online te kunnen winkelen. Tegelijkertijd hoeft u nergens heen om u aan te passen aan de werkwijze van bedrijven en organisaties. Maar tegelijkertijd moet men niet vergeten dat er een constante jacht is op logins en wachtwoorden van gewone gebruikers op internet. Een manier om oplichters gevoelige gegevens te laten ontdekken, is door deze in te voeren op een valse (phishing-)site.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen phishing?

Het belangrijkste hierbij is de oplettendheid van de gebruiker. Nee, zelfs de beste antivirus beschermt u als u zelf uw gebruikersnaam en wachtwoord invoert op een verdachte site. Dus als u naar uw persoonlijke rekening bij de bank wilt gaan of een aankoop in een online winkel wilt betalen, controleer dan de link die u hebt gebruikt om de site te bezoeken. Onthoud dat zelfs als iemand die je 100% vertrouwt de link naar je heeft gestuurd, ze ook kunnen worden misleid of zelfs gehackt.

hoogstwaarschijnlijk zullen de letters in de neplink in de war zijn of op de een of andere manier worden herschikt. Een voorbeeld van een correct adres: yandex.ru. Een voorbeeld van het "repareren" van een adres voor een phishing-site: yandax.ru.

Houd er rekening mee dat u zelfs van een gerenommeerde organisatie (belastingdienst, bank, aanbieder, etc.) een brief met zo'n foutieve link kunt ontvangen. U moet de links van dergelijke brieven niet volgen, omdat oplichters ze tegenwoordig zeer betrouwbaar vervalsen.

Dus wat te doen?

- De makkelijkste en veiligste manier is om zelf het adres van de gewenste site in te voeren door een nieuw tabblad (of venster) van de browser te openen.

- Gebruik uw factuurgegevens niet als u bent verbonden met een gratis Wi-Fi-netwerk in een coffeeshop of vergelijkbare locatie.

- Controleer op de aanwezigheid van het https-voorvoegsel in het siteadres.

- Installeer antivirus en volg de aanbevelingen op.

Aanbevolen: