Waar Is Een Besturingssysteem Voor?

Inhoudsopgave:

Waar Is Een Besturingssysteem Voor?
Waar Is Een Besturingssysteem Voor?

Video: Waar Is Een Besturingssysteem Voor?

Video: Waar Is Een Besturingssysteem Voor?
Video: Wat is een besturingssysteem? 2024, Mei
Anonim

Een besturingssysteem (OS) is een set computersoftware en een interface voor het beheren van de computerbronnen van een machine met behulp van applicatieprogramma's die begrijpelijk zijn voor de gebruiker.

Waar is een besturingssysteem voor?
Waar is een besturingssysteem voor?

Besturingsprogramma

Het functioneren van elektronische computers is onmogelijk zonder het coördineren van programma's. Een moderne computer combineert een aantal verschillende apparaten, voor de goed gecoördineerde werking waarvan een controlecentrum nodig is. Een videokaart verwerkt bijvoorbeeld afbeeldingen, een centrale processor voert berekeningen uit, een monitor geeft informatie weer, een drive leest gegevens van een cd, enz. Dergelijke coördinatoren en managers, die het functioneren van alle knooppunten en componenten coördineren, zijn besturingssystemen.

Om de functie van een besturingssysteem verder te illustreren, vergelijkt u de hardware van een computer met het lichaam en het controlecomplex met de hersenen en het zenuwstelsel. Het besturingssysteem is betrokken bij alle computerprocessen en zorgt voor de interactie van data-arrays op het niveau van berekeningen, rekenprogramma's en hardwarecomponenten, evenals de gebruiker en de softwaretoepassing.

Alle moderne interfaces zijn grafische oplossingen en zijn zo ontworpen dat de gebruiker het interactie-algoritme intuïtief begrijpt. Er zijn drie hoofdcategorieën van dergelijke oplossingen: de realtime-categorie, de gesplitste categorie en de batchtaakcategorie. Systemen van de eerste categorie maken deelname van gebruikers aan het rekenproces mogelijk. Oplossingen voor gesplitste categorieën omvatten het overschakelen van de processor van de ene taak naar de andere. Door deze snelle schakeling kunnen meerdere jobs in virtuele continuïteit worden verwerkt. In dit geval kan de gebruiker ook tussenkomen in het proces. In oplossingen van de laatste categorie wordt gebruikerstoegang tot processen geweigerd. De computer genereert zelfstandig een lijst met taken en verzendt deze in pakketten voor berekening. U kunt de gegevens alleen wijzigen in de intervallen tussen het verzenden van dergelijke pakketten.

Grafische interface

De gebruiker voert zijn commando's voor het systeem in met behulp van grafische symbolen - pictogrammen. Eigenlijk is de hele interface een set grafische symbolen die een besturingssysteem vormen dat begrijpelijk is voor menselijke waarneming. Alle moderne besturingssystemen zijn grafische oplossingen en hun populariteit hangt rechtstreeks af van hoe gemakkelijk ze te beheren zijn.

Er zijn zeker op tekst gebaseerde besturingssystemen zoals die bestonden in de begindagen van instrumentatie. Maar dergelijke systemen worden vooral gebruikt voor zeer gespecialiseerde toepassingen en in de regel in de industrie en bij wetenschappelijk onderzoek. Dat wil zeggen, in gevallen waarin de gebruiker een expert is en klaar is om speciaal gereedschap onder de knie te krijgen.

Aanbevolen: