Waar Zijn Codecs Voor?

Waar Zijn Codecs Voor?
Waar Zijn Codecs Voor?

Video: Waar Zijn Codecs Voor?

Video: Waar Zijn Codecs Voor?
Video: Video Formats, Codecs and Containers (Explained) 2024, Mei
Anonim

Een audio- of videobestand afspelen in een mediaspeler - het lijkt erop, wat is er eenvoudiger? Start de speler, open het gewenste bestand erin en dat is alles: kijken en/of luisteren. Maar in de praktijk komt de gebruiker vaak voor een onaangename verrassing te staan: de speler laat het beeld niet zien, of er gebeurt juist een soort onzin met het geluid, of het bestand opent helemaal niet, en het systeem begint om de installatie van een codec te vereisen. Je moet ook weten wat codecs zijn en waarom ze überhaupt nodig zijn.

Waar zijn codecs voor?
Waar zijn codecs voor?

Digitale technologieën worden zo genoemd omdat alle informatie, inclusief mediabestanden, wordt opgeslagen als een reeks cijfers - codes. De speler van uw computer kan deze reeks niet correct reproduceren zonder te vragen. De codec geeft deze hint aan de speler.

De naam "codec" komt van de samenvoeging van de eerste lettergrepen van twee Engelse woorden: coder en decoder (co + dec = codec). De betekenis van deze woorden is duidelijk zonder vertaling. Het coderen en vervolgens decoderen van multimediabestanden is de functie van codecs. De digitale sequentie wordt omgezet in een vorm die begrijpelijk is voor de speler, en de speler op zijn beurt reproduceert het allemaal "in een formaat" dat begrijpelijk is voor de ogen en oren van een persoon.

Waarom zijn dergelijke manipulaties nodig?

Voor het overzetten en opslaan van bestanden. Multimedia, vooral films in hoge kwaliteit, "weegt" ook na compressie door de codec veel. Zonder codering zal de bestandsgrootte nog groter zijn. Nu zal je natuurlijk niemand verbazen met onbeperkt internet en fysieke media met een capaciteit van tientallen en honderden GB, maar hoe groot je harde schijf ook is, hij is nog steeds niet oneindig. En aangezien er geen significant kwaliteitsverlies van audio- / videobestanden optreedt tijdens het coderen / decoderen, is het gebruik van dergelijke technologieën gerechtvaardigd.

Welke codec moet worden geïnstalleerd en waar deze te verkrijgen

Deze technologieën bestonden de eerste dag niet en er zijn in die tijd veel codecs ontwikkeld. Het is niet eenvoudig om correct te bepalen welke van hen nodig is voor een bepaald bestand, zelfs niet voor iemand die goed thuis is in deze kwesties. Als je verre van al deze digitale subtiliteiten bent, wordt de taak bijna onmogelijk. Maar je moet niet wanhopen. Het is immers helemaal niet nodig om de codec-bestanden apart te installeren - u kunt in één keer een heel universeel pakket downloaden.

Het meest populaire codec-pakket is het K-Lite Codec-pakket. Het komt in vier smaken: Basic, Full, Standard en Mega. Bovendien wordt u bij het installeren van een van deze opties gevraagd om zelf de benodigde componenten te selecteren. Het codec-pakket wordt regelmatig bijgewerkt en u kunt het helemaal gratis downloaden van de Codec Guide-website

Als u niet precies weet welke codecs u nodig heeft en welke niet, installeer dan de standaardversie van het codec-pakket en laat alle standaard selectievakjes in het componentselectievenster ongewijzigd. Of, integendeel, speel op veilig en kies de download tot het maximum - het Mega- of Full-pakket - en vink alle vakjes aan. Naast codecs bevat het pakket ook Media Player Classic - een ongecompliceerde maar veelzijdige multimediaspeler, die handig zou zijn om in je arsenaal te hebben.

Nadat het installatieproces is voltooid, hoeft u geen manipulaties meer te doen met het codec-pakket - de mediaspelers op uw computer zullen het er zelf mee "uitvinden". Om nu video en audio af te spelen, hoeft u alleen maar uw speler te starten en het gewenste bestand erin te openen.

Aanbevolen: