Waar Zijn Archivers Voor?

Waar Zijn Archivers Voor?
Waar Zijn Archivers Voor?

Video: Waar Zijn Archivers Voor?

Video: Waar Zijn Archivers Voor?
Video: De vrijwilligers van het Rijksarchief/Les bénévoles des Archives de l'État 2024, Oktober
Anonim

Nog niet zo lang geleden werd het woord "gigabyte" met respect uitgesproken door computerliefhebbers. Het leek erop dat een dergelijke hoeveelheid informatie nooit beschikbaar zou zijn voor de gemiddelde gebruiker. Dvd's maakten al snel een einde aan deze misvatting. Tegenwoordig is een elegante externe harde schijf van 500 GB niet langer verrassend, en bij sommige gebruikers thuis vind je een terabyte harde schijf. Er is echter nog steeds behoefte aan efficiënte archiveringssystemen, aangezien het volume van de informatiestroom sneller groeit dan de capaciteit om gegevens op te slaan.

Waar zijn archivers voor?
Waar zijn archivers voor?

Waarvoor dienen archiveringsprogramma's en hoe kunnen ze helpen om met een grote hoeveelheid data om te gaan? De naam impliceert duidelijk dat programma's archieven van gegevens maken op vrijwel dezelfde manier als iemand meerdere boeken op een stapel legt en ze vervolgens met een touw vastbindt, zodat ze bijvoorbeeld in een doos kunnen worden verpakt. Archivers daarentegen converteren de door de gebruiker gespecificeerde gegevens voor compactere opslag of transfer naar elk beschikbaar opslagmedium.

Aanvankelijk was er vooral vraag naar archiveringsprogramma's voor het verzenden van gegevens via de toen nog trage en smalle internetkanalen. Bij een inbelverbinding nam de downloadtijd van relatief veel data veel tijd in beslag. Het duurde bijvoorbeeld twee tot vijf minuten om een middelgrote foto of foto naar een mailserver te sturen. Tegelijkertijd was het echter mogelijk om een archief te downloaden waarin zich al meerdere foto's zouden bevinden. De voordelen van het gebruik van een archiveringsprogramma waren duidelijk.

Momenteel is er ook vraag naar archivering. Compressieparameters zijn veranderd, algoritmen voor het inpakken van gegevens zijn veel complexer en efficiënter geworden. Er is speciale software verschenen, gericht op het werken met bepaalde soorten bestanden die voorheen niet konden worden gearchiveerd.

Opgemerkt moet worden dat er momenteel een groot aantal universele programma's zijn voor het archiveren van bestanden die proefversies hebben of volledig gratis zijn. Allereerst zijn dit WinRar, WinZip, Winace, 7-zip, Power Archiever. Voor de meeste van deze programma's moet u een licentiesleutel aanschaffen om een volledig functionele werkende versie te krijgen.

Volgens de compressiemethode wordt archiveringssoftware onderverdeeld in typen. Het "bestandscompressor"-programma kan een uitvoerbaar bestand efficiënt comprimeren met exe-resolutie, terwijl het een zelfuitpakkend archief creëert. Een ander softwaretype - een universele archiver - is in staat om een aanzienlijke hoeveelheid informatie in één archief te stoppen, zonder uitzondering met alle bestandspermissies. Momenteel is deze indeling enigszins willekeurig, aangezien moderne programma's zijn ontworpen voor universeel gebruik, wat betekent dat ze kunnen voldoen aan de vereisten van elk type archivering.

Interessant is dat, ondanks de grote vooruitgang in archiveringssoftware, het werken met voorgecomprimeerde bestanden nog steeds niet effectief is en aanzienlijke verbetering behoeft. Zo worden bijvoorbeeld opmerkelijke resultaten bereikt bij het inpakken van bestanden met de extensies txt, doc, exe, bmp in een archief. Het archiveren van gecomprimeerde gegevens in mp3-, avi-, jpg-formaten gaat tot nu toe alleen ten koste van service-informatie en is slechts ongeveer 3% van de oorspronkelijke hoeveelheid informatie.

Aanbevolen: