Hoe Een Methode Aan Te Roepen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Methode Aan Te Roepen
Hoe Een Methode Aan Te Roepen

Video: Hoe Een Methode Aan Te Roepen

Video: Hoe Een Methode Aan Te Roepen
Video: Methode Van Dixhoorn Overspanning1-8 2024, Mei
Anonim

Objectgeoriënteerde methodologie vergemakkelijkt het programmeerproces aanzienlijk. De klassen die binnen het kader worden gebruikt en hun instanties - objecten, vergroten de mogelijkheden voor het oplossen van elk probleem. Klassefuncties die allerlei soorten objectgedrag beschrijven, worden methoden genoemd. Afhankelijk van de modifier die is opgegeven tijdens de ontwikkeling van de klasse (openbaar, beschermd, privé), kan toegang tot zijn methoden op verschillende manieren worden uitgevoerd. Ook hier is het punt van de functieaanroep van groot belang.

Hoe een methode aan te roepen
Hoe een methode aan te roepen

instructies:

Stap 1

Telkens wanneer u naar een klasse verwijst, moet u rekening houden met de reikwijdte van de zichtbaarheid ervan. Het is raadzaam om het bestand met de beschrijving van de klasse aan het begin van de programmacode aan te geven. Schrijf hiervoor een constructie zoals #include “File_name.h”. Of plaats de beschrijvingscode zelf op dezelfde plaats. Initialiseer het object voordat u de methode aanroept met de volgende notatie: CClass1 Obj1, hier is CClass1 de klassenaam, Obj1 is de naam van het object. Naast een klasseobject kunnen ook verwijzingen naar zijn instantie worden gebruikt. Declareer in dit geval een aanwijzer en wijs geheugen toe: CClass1 * Obj2 = new CClass1 ().

Stap 2

Roep de methode van het object aan met het volgende commando: Obj1.metod1 (), hier de operator "." (punt). Als u met een aanwijzer naar een klasse-instantie werkt, gebruikt u de operator "->": Obj2-> metod1 (). Houd rekening met het bereik van het object of de aanwijzer. Dus wanneer een variabele binnen één functie wordt gedeclareerd, is deze niet zichtbaar voor de compiler daarbuiten.

Stap 3

Als een klassenmethode wordt beschreven met een specificatie voor openbare toegang, kan deze vanaf elke plek in het programma worden aangeroepen met behulp van de bovenstaande methoden. Vaak krijgen methoden om gegevens te beschermen echter de status verborgen. Dus, wanneer gedeclareerd met private, kan een functie alleen beschikbaar zijn binnen zijn klasse. Het wordt alleen aangeroepen in het kader van een andere methode van een instantie van dezelfde klasse. De beschermde modifier schakelt ook het gebruik van de methode voor code van derden uit, maar biedt een dergelijke mogelijkheid voor onderliggende klassen. Een voorbeeld van het aanroepen van een methode in een overgeërfde klasse: class A // parent class {protected: void funcA (); }; klasse B: public A // geërfd (kind) klasse {public: void funcB () {funcA (); } // bel een methode van de bovenliggende klasse};

Stap 4

Bij toegang tot een methode van een klasse in een andere functie van dezelfde klasse, is het niet nodig om er een instantie van te maken. Het is voldoende om de naam van de methode en de door te geven parameters op te geven Een voorbeeld van de methode-aanroepcode: class CClass2 {void func1 (int k); leegte func2 () {func1 (50); }};

Stap 5

Er is een andere manier om toegang te krijgen tot de methode zonder de klasse te instantiëren. Dit vereist echter dat de gespecificeerde methode in de klasse als statisch wordt gedeclareerd Een voorbeeld van een methodebeschrijving in een klasse: class CClass3 {static int func3 ();} In dit geval kan de aanroep van de func3-methode overal worden uitgevoerd in het programma met de constructie: CClass3:: func3 ().

Aanbevolen: