Hoe Een Oude Kernel Te Verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Oude Kernel Te Verwijderen
Hoe Een Oude Kernel Te Verwijderen

Video: Hoe Een Oude Kernel Te Verwijderen

Video: Hoe Een Oude Kernel Te Verwijderen
Video: How to remove an old Linux kernel 2024, April
Anonim

Een leuke eigenschap van besturingssystemen van de Linux-familie is de mogelijkheid om ze flexibel aan te passen. Dus, indien gewenst, kan de gebruiker een nieuwere kernel installeren. In dit geval is het mogelijk om op te starten met de kernel van de vorige versie. Nadat de bevestiging van de stabiele werking van het systeem is ontvangen, is het echter logisch om de oude kernel te verwijderen.

Hoe een oude kernel te verwijderen
Hoe een oude kernel te verwijderen

Noodzakelijk

root-gebruikerswachtwoord

instructies:

Stap 1

Start een superuser-sessie. Voer een shell- of console-emulator uit als root. Gebruik de shell-mogelijkheden of de opdracht sudo. U kunt ook de opdracht su gebruiken op de huidige console.

Stap 2

Ontdek de versie van de geladen kernel. Voer de opdracht in de console in:

uname -a

Onthoud of noteer het versienummer.

Stap 3

Krijg een lijst met geïnstalleerde kernels. Gebruik het rpm-commando met de qa-optie. Filter de opdrachtuitvoer met grep. U kunt bijvoorbeeld de opdracht uitvoeren:

rpm -qa | grep-kernel

om een lijst te krijgen van alle pakketten die het woord kernel in hun naam bevatten. De uitvoerregels bevatten de namen van de pakketten die overeenkomen met de geïnstalleerde kernels. In sommige gevallen kunt u filteren op kernel-image, linux of linux-image Schrijf of onthoud de pakketnamen van de geïnstalleerde kernels. Markeer degene die u wilt verwijderen onder hen. Laat u leiden door het versienummer van de kernel. De te verwijderen kernels mogen niet de huidige kernel bevatten, waarvan de versie in de vorige stap is verkregen.

Stap 4

Verwijder de oude kernel met behulp van de Synaptic GUI voor de apt-pakketbeheerder. Start Synaptisch. Gebruik het grafische shell-menu of in het console-type synaptic en druk op Enter. In het eerste geval moet u het root-wachtwoord opnieuw invoeren. In het Synaptic-venster markeert u de sectie met de lijst met pakketten die verband houden met de kernel. U kunt ook zoeken naar kernel. Zoek in de lijst met weergegeven pakketten de pakketten die overeenkomen met de kernels die u wilt verwijderen. Markeer ze als verwijderd door het juiste item in het hoofd- of contextmenu te selecteren. Leg uw wijzigingen vast.

Stap 5

Verwijder de oude kernel met behulp van de apt console-pakketbeheerder als Synaptic om de een of andere reden niet kan worden gebruikt. Voer in de console een commando in zoals dit:

apt-get verwijderen

waar vervangen door de volledige naam van het pakket dat overeenkomt met de kernel die moet worden verwijderd. Druk op Enter en volg de verdere instructies van het programma.

Stap 6

Verwijder de kernel handmatig. Voer een commando in zoals:

rpm -e

om de kernelafbeelding te verwijderen. Vervang door de volledige naam van het pakket. Bewerk de configuratiebestanden van de bootloader die u gebruikt. Werk de configuratie bij om het opstartmenu te wijzigen. Als je bijvoorbeeld lilo gebruikt, bewerk je het bestand /etc/lilo.conf om blokken te verwijderen die overeenkomen met niet langer bestaande kernels, en voer je het lilo-commando uit als root.

Aanbevolen: