Wat Is Blockchain In Eenvoudige Bewoordingen?

Wat Is Blockchain In Eenvoudige Bewoordingen?
Wat Is Blockchain In Eenvoudige Bewoordingen?

Video: Wat Is Blockchain In Eenvoudige Bewoordingen?

Video: Wat Is Blockchain In Eenvoudige Bewoordingen?
Video: Wat is de blockchain? En wat kan je ermee? 2024, April
Anonim

Cryptocurrency, bitcoins, virtuele valuta - we horen al deze niet altijd begrijpelijke woorden in het nieuws, we lezen bijna elke dag op internet. Een ander soortgelijk concept met betrekking tot het verdienen van cryptocurrencies is blockchain-technologie. Het is moeilijk om in eenvoudige bewoordingen uit te leggen wat het is, maar iedereen kan het begrijpen.

Wat is blockchain in eenvoudige bewoordingen?
Wat is blockchain in eenvoudige bewoordingen?

Blockchain-technologie is een grote keten van blokken waarin gegevens zijn vastgelegd. Soms worden dergelijke ketens ook wel banken of databases genoemd, maar er is een significant verschil tussen blockchain en standaarddatabases. In het laatste geval worden informatieblokken op de server opgeslagen en in het eerste geval is er geen specifieke plaats voor het vastleggen van informatie. Een enorme lijst met datablokken wordt verdeeld over de computers van gebruikers die op het systeem zijn aangesloten. Bovendien bevat elk volgend record een link naar het vorige, enzovoort.

Elke gebruiker kan alleen zijn deel van het gegevensblok wijzigen, terwijl hij niet de mogelijkheid heeft om andere records te beïnvloeden. Elk gegevensblok heeft ook kopieën op de apparaten van andere gebruikers, zodat de hele database gelijkmatig wordt verdeeld over de computers op het netwerk.

Alle transacties op het netwerk kunnen door elke gebruiker van het netwerk worden bekeken, ongeacht zijn locatie en tijd.

In eenvoudige bewoordingen kan blockchain-technologie worden beschreven aan de hand van het voorbeeld van een doktersrecord in een medische geschiedenis. De informatie die door een bepaalde arts op de kaart wordt aangegeven, is een van de blokkades die andere artsen niet kunnen veranderen. In dit geval worden volgende vermeldingen in de medische geschiedenis gekoppeld aan de vorige. En ze hebben allemaal labels - specifieke datums.

In het geval van blockchain-technologie kunnen blokken records, zoals de doktersmerken in de medische geschiedenis, door niemand worden gewijzigd. Tegelijkertijd heeft een bepaald aantal gebruikers toegang tot de informatie zelf, evenals tot de patiëntenkaart, die alleen door bepaalde medische professionals kan worden gebruikt.

De eerste cryptocurrency bitcoin is juist gebaseerd op het gebruik van blockchain-technologie. Het idee van auteur Satoshi Nakamoto was om een betaalmiddel te ontwikkelen dat beschermd zou zijn tegen invloeden van buitenaf: niet alleen de invloed van gebruikers, hackeraanvallen, maar ook politici, centrale banken van staten en servereigenaren. Dankzij de blockchain reguleert de bitcoin-koers de markt, dat wil zeggen, er zijn zelf gebruikers en de valuta is volkomen veilig.

Een belangrijk verschil tussen blockchain is dus de volledige afwezigheid van centralisatie. De database werkt autonoom en wordt door niemand beheerd.

Als het je duidelijk is geworden wat een blockchain is, dan kun je in eenvoudige bewoordingen de essentie van zijn werk beschrijven. Zoals eerder vermeld, wordt dankzij de blockchain-technologie een database gecreëerd, in de blokken waarvan alle processen die plaatsvinden met de cryptocurrency op de computers van elke gebruiker in het gegeven netwerk worden weerspiegeld. De blokken kunnen conventioneel in verschillende delen worden verdeeld: een kop met het bedrag, de aanmaaktijd, een link naar de vorige bewerking, evenals de inhoud van het record zelf, dat alle gegevens over de deelnemers aan de transactie en volledige informatie bevat over de transactie. Alle blokken hebben een strikte volgorde en om met de technologie te werken, moet je alleen toegang hebben tot het laatste blok. Ondanks het feit dat de database voortdurend groeit, kan een dergelijke toegang op elk moment worden verkregen.

Het blockchain-systeem heeft ontegensprekelijk veel voordelen. Dit is de maximale gegevensbescherming, dankzij decentralisatie en automatische codering is het nog geen enkele hacker gelukt om in het systeem in te breken. Geen enkele gebruiker kan informatie hebben van eerdere transacties. daarom is het onmogelijk om een van de blokken met terugwerkende kracht te wijzigen. Alle transacties zijn nauwkeurig en snel, omdat er helemaal geen tussenpersonen in de blockchain zijn.

Meestal horen we dat technologie zoals blockchain wordt gebruikt in de context van cryptocurrencies, maar de toepassing ervan is universeel. Het systeem kan aantrekkelijk zijn voor veilig netwerkbeheer, opslag van elektronische certificaten, octrooiering en behoud van auteursrechten, het uitvoeren van veilige transacties op verschillende gebieden zonder tussenkomst van banken, notarissen en andere tussenpersonen.

Aanbevolen: