Lcd-monitor Matrixtypes

Inhoudsopgave:

Lcd-monitor Matrixtypes
Lcd-monitor Matrixtypes

Video: Lcd-monitor Matrixtypes

Video: Lcd-monitor Matrixtypes
Video: EEVblog #1044 - LCD Technology Tutorial 2024, April
Anonim

Bij het kiezen van een monitor of tv valt mogelijk een speciale afkorting op die naast de productnaam staat. Deze afkorting geeft het type lcd-schermmatrix aan.

Lcd-monitor matrixtypes
Lcd-monitor matrixtypes

Er zijn nogal wat verschillende matrixen van schermen met vloeibare kristallen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Er zijn er 3, dit zijn: TN-matrix, IPS en MVA (PVA) -matrix.

TN-matrix

TN-matrix is de oudste van alle hierboven beschreven. Schermen met dit soort matrixtechnologie hebben geen voordelen, behalve de kosten, daarom zijn ze vandaag nog steeds op de markt. Het is vermeldenswaard dat apparaten met een vergelijkbare matrix zelfs op de een of andere manier apparaten met andere matrices verdringen, omdat de meeste mensen een monitor of tv kiezen en zich alleen op de kosten concentreren.

Wat betreft de kijkhoek, deze is nogal slecht in verhouding tot de rest van de matrices. Het contrast zakt naar een 5:1 verhouding, en in sommige gevallen zelfs 10:1. Helaas is de TN-matrix niet in staat 16,7 miljoen kleuren door te geven, waardoor de kleurweergave van dergelijke toestellen nogal matig is. Het enige waarin dergelijke matrices superieur zijn aan alle andere, behalve de kosten, is de responstijd.

IPS-matrix

IPS-matrices zijn gemaakt om alle mogelijke defecten van de vorige versie te elimineren. Ten eerste is het vermeldenswaard het niveau van kleurweergave. Als je naar een film kijkt, zal de afbeelding erop meer op de echte lijken. In dit geval is de kijkhoek meerdere malen groter dan de hoek van TN-matrices.

Er kunnen meerdere mensen tegelijk voor zo'n tv of monitor zitten en ze zien allemaal wat er op het scherm gebeurt. De reactietijd van apparaten met een dergelijke matrix is 16 ms. Deze indicator maakt het vrij comfortabel om films te kijken of games te spelen.

MVA (PVA) -matrix

MVA (PVA)-matrices zijn iets tussen TN- en IPS-matrices. Dit geldt met name voor de kleurweergave. Feit is dat wanneer je rechtstreeks naar het scherm kijkt, sommige tinten donker verdwijnen, en wanneer je een beetje vanaf de zijkant kijkt, verschijnen ze weer. Een van de belangrijkste voordelen van dit type matrix is het vermelden waard: contrast, waardoor het mogelijk werd om hoge definitie in details te bereiken, evenals een korte responstijd, die gelijk is aan de responstijd van IPS-matrices.

Als je dus een monitor of tv gaat kopen en niet weet welk type matrix je op het apparaat moet gebruiken, koop dan als je niet te veel geld wilt uitgeven een monitor met een TN-matrix, al met al andere gevallen kunt u uw aandacht richten op modellen van betere kwaliteit.

Aanbevolen: